Condamnat prin Europa pentru furturi şi dat în urmărire internaţională de autorităţile din Italia, un botoşănean va înfunda puşcăria după ce a căzut în patima drogurilor. Acuzat de trafic de droguri şi introducere în ţară de droguri, Marian Alin Gorbănescu, în vârstă de 41 de ani, s-a ales cu o condamnare de cinci ani, nouă luni şi 10 zile închisoare în regim de detenţie.
Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Suceava însă în lipsă, în timpul procesului botoşăneanul fiind arestat în Germania.
Totul i se trage de pe urma unui flagrant organizat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Marian Alin Gorbănescu fiind surprins cu droguri în maşină. Tocmai se întorcea din Germania, când a fost oprit în trafic şi scotocit.
Trimis în judecată, el a primit iniţial o pedeapsă cu suspendare, dar procurorii DIICOT au făcut apel, iar când i-au văzut cartea de vizită magistraţii l-au trimis direct după gratii. La rândul său, un sucevean care era în maşină alături de botoşănean, Ovidiu Florea, în vârstă de 40 de ani, a avut aceeaşi soartă, acesta fiind condamnat la trei ani, şase luni şi 20 de zile de puşcărie.
Droguri descoperite la un control în trafic
Filmul evenimentelor pare însă neverosimil, cei doi cunoscându-se la începutul lunii iulie 2014 în Dortmund (Germania), când suceveanul căuta o maşină cu care să vină acasă. Tot drumul nu au avut probleme, însă la Gura Humorului Opelul condus de botoşănean a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere. În timpul verificării maşinii, poliţiştii au avut ceva suspiciuni şi i-au chemat pe cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, iar la controlul corporal în portofelul suceveanului s-au găsit fragmente vegetale de culoare verde-oliv care s-a dovedit a fi canabis, precum şi alte şase plicuri cu marijuana găsite în buzunarul unei perechi de pantaloni scurţi de blugi. Întrebat fiind, suceveanul a susţinut că le-a cumpărat din Germania, de la un pakistanez, contra sumei de 150 de euro. Iar lucrurile nu s-au oprit aici.
În torpedo-ul maşinii, într-un toc de ochelari, s-au găsit două comprimate de ecstasy şi câteva grame de cocaină, însă botoşăneanul a susţinut că nu ştie nimic de ele, maşina fiind împrumutată. Substanţele au fost ridicate şi trimise la un laborator pentru expertizare, iar cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, a doua zi fiind eliberaţi.
Anchetă demarată de DIICOT
Cum tocmai se întorceau din străinătate, cei doi au crezut că vor scăpa cu atât. În schimb, cazul a intrat în atenţia structurilor DIICOT, care au început să-i fileze şi să le intercepteze convorbirile. Aşa s-a aflat că suceveanul, care era consumator de etnobotanice, îşi cumpăra de fapt substanţele din Botoşani, unde se dezvoltase o adevărată reţea, unul dintre furnizori locuind pe Calea Naţională în apropierea stadionului municipal.
Prin urmare, pe 24 noiembrie şi respectiv 28 noiembrie 2014, suceveanul a fost prins din nou în Burdujeni cu mai multe plicuri cu etnobotanice, ascunse în pantofi, furnizorul fiind ridicat şi el pentru cercetări. Practic, de aici a început ancheta care avea să ducă mai apoi la deconspirarea celei mai mari reţele de traficanţi de etnobotanice din Botoşani, care era coordonată de Maria A., zis „Bunica”, gruparea fiind anihilată în iunie 2015.
Mărturii schimbate în instanţă
În schimb, în cazul botoşăneanului, procurorii DIICOT nu au mai avut nici o urmare şi asta pentru că Marian Alin Gorbănescu, care a refuzat să dea declaraţii, a plecat din nou din ţară. Interesant este încă că în timpul audierilor, suceveanul şi-a schimbat de mai multe ori depoziţiile. În timpul unei mărturisiri, el a pomenit că după confiscarea din Gura Humorului botoşăneanul i-ar fi propus să ia pe seama lui toate drogurile în schimbul a 1.000 de euro pe care urma să i-o transmită fratele lui prin intermediul soţiei suceveanului. Ce i-a determinat însă pe magistraţi să-l condamne pe Marian Gorbănescu la închisoare cu executare au fost drogurile găsite în maşina condusă de el (n.r. – ecstasy şi cocaina fac parte din categoria drogurile de mare risc), dar şi trecutul infracţional. Astfel, acesta fusese arestat şi încarcerat atât în ţară cât şi în străinătate pentru furturi. Prima condamnare a fost în 2001 la Botoşani, dar în 2004 el a fost condamnat la o lună de puşcărie şi de Tribunalul din Viena (Austria). Apoi, în iunie 2011, botoşăneanul a mai fost condamnat tot pentru furt şi de Tribunalul Corecţional din Paris (Franţa). Mai mult, pe 30 ianuarie 2015, el a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul din Roma (Italia). Motivul – botoşăneanul era bănuit că în 2013 ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală specializată în furturi din tutungerii. Atunci, magistraţii au amânat extrădarea sa până la soluţionarea dosarului DIICOT, dar când a fost eliberat, el a plecat din ţară. De altfel, în aprilie 2016, când procurorii l-au trimis în judecată, Maria Alin Gorbănescu era arestat în Germania, fiind prins pe baza mandatului european de arestare emis de autorităţile din Italia şi urma să fie extrădat în această din urmă ţară.