Angajaţii Nova Apaserv se pregătesc de grevă. După protestul spontan organizat pe 17 octombrie, situaţia nu s-a normalizat, oamenii fiind în continuare nemulţumiţi de nivelul salariilor. Cristi Sadovei, liderul unui sindicat din societate, nu exclude posibilitatea ca la finele lunii viitoare să se ajungă la grevă generală, deoarece salariaţii nu mai vor să lucreze cu salariile actuale.
„Colegii vor să protesteze, însă greva nu se poate face până pe 28 noiembrie, dată până la care este valabil actualul contract colectiv de muncă. Noi am informat conducerea societăţii că până miercurea viitoare adunăm semnături de la toţi membrii de sindicat dacă ne împuternicesc să semnăm un nou contract şi în ce condiţii. Solicitările noastre au fost clare, să se facă departajarea între o persoană calificată şi una necalificată, între persoanele cu studii medii şi cele cu studii superioare”, a declarat Cristian Sadovei.
O altă solicitare vizează acordarea tichetelor de masă, fără a exista întreruperi pe motiv că acestea nu sunt bugetate. „Vom cere şi noi ca angajaţii să aibă în salariu o parte fixă şi una variabilă, cum au directorii. Vom cere ca un salariat dat afară să primească 12 salarii, cum au directorii pentru că legislaţia spune că în timpul unei negocieri sindicat – patronat, părţile sunt egale. Şi dacă tot suntem egali, să fim şi la drepturi. Nu unul să mănânce cu polonicul şi altul nici măcar cu furculiţa. A cam ajuns cuţitul la os”, a explicat liderul sindical.
Angajaţii societăţii aşteaptă şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean, în cadrul căreia va fi rectificat bugetul, operaţiune care va permite acordarea tichetelor de masă până la finele anului.
Sute de angajaţi au salariul minim
„Miercurea viitoare vom înainta conducerii care sunt solicitările membrilor de sindicat şi împuternicirea ca număr şi s-ar putea să ajungem la un blocaj pornind de la aceste solicitări.
Din 2015, la nivelul societăţii nu a fost nicio mărire de salariu, în afară de cele impuse de statul român prin creşterea salariului minim”, a explicat Cristi Sadovei.
După încheierea actualului contract de muncă, va fi notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă în legătură cu declanşarea unui conflict de muncă la Nova Apaserv.
La această dată, peste 300 de salariaţi ai Nova Apaserv primesc salariul minim. Potrivit liderului sindical, când va fi aplicată hotărârea de majorare a salariului minim, peste 400 de angajaţi ai societăţii vor avea acest salariu. La nivelul societăţii, salariul mediu brut este 3.200 – 3.300 de lei.
Albert Tănase, directorul general al Nova Apaserv, a recunoscut că salariile sunt mici, societatea Nova Serv aflându-se pe penultimul loc în ţară la modul de salarizare al angajaţilor, între societăţile de profil.
Protestatarii aşteaptă soluţii şi de la CJ
Sindicaliştii de la Nova Apaserv au protestat şi acum 10 zile, când au sistat lucrul, iar liderul sindical Cristian Sadovei a cerut Consiliului Judeţean, care are în subordine operatorul de apă, să facă un audit intern în cadrul societăţii, pentru a se vedea care angajaţi îşi merită salariile şi căror persoane le-au fost majorate salariile în acest an. Costică Macaleţi, preşedintele CJ, spunea atunci că aşteaptă ca şefii de la Nova Apaserv să rezolve problemele. „Dacă există un dialog constructiv între sindicate, conducerea societăţii şi Consiliul de Administraţie, în mod sigur vor găsi soluţii. Dialogul social este stipulat în lege şi trebuie să ţinem cont de el. Sunt directori cu lefuri suficient de bune. Să intre în dialog cu oamenii”, spunea Macaleţi.
Societatea are datorii uriaşe
Oficialul a apreciat însă că sunt premise pentru a opera o creştere salarială anul viitor, dar dacă acest lucru va fi permis de legea bugetului de stat şi ordonanţa aplicabilă societăţilor care beneficiază de investiţii pe fonduri europene.
Nova Apaserv nu are o situaţie financiară extraordinară. Unitatea trebuie să achite rata la BERD de 450.000 de euro în luna noiembrie, iar eforturile financiare se concentrează pe strângerea sumei respective. Încasările nu acoperă însă toate cheltuielile, existând reeşalonări la plată către furnizori. În schimb, cei cinci directori ai societăţii au fiecare indemnizaţii lunare de peste 10.000 de lei şi bonusuri de performanţă de aproximativ 4.000 de lei.