Consilierul premierului, Darius Vâlcov, arată că, deşi Comisia Europeană a alocat României 150 de milioane de euro pentru studiile, construcţia şi dotarea a celor trei spitale regionale, numai studiile costă 120 de milioane de euro, studii conform cărora construirea celor trei spitale costă 1,2 miliarde de euro. Vâlcov dă de înţeles că fondurile europene sunt practic insuficiente, de aceea statul român a ales să scoată în parteneriat public-privat studiul, construcţia şi dotarea unui spital.
Replica a venit imediat de la comisarul european Corina Creţu, care spune că suma de 150 de milioane de euro alocată din bani europeni pentru trei spitale regionale a rezultat exclusiv din propunerea înaintată de România. „În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional, cu care Comisia a fost de acord şi, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015. Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 de milioane de euro finanţare UE, 150 de milioane fonduri naţionale) pentru trei spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iaşi, Cluj şi Craiova”, explică Creţu, într-o postare pe Facebook.
Comisarul european mai arată că, la acel moment, nu fuseseră stabilite numărul de paturi şi complexitatea serviciilor pe care aveau să le ofere spitalele. „Între timp, România a continuat să pregătească investiţiile, cu ajutorul serviciilor mele şi ale BEI, şi conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro. Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut iniţial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora”, mai arată Corina Creţu.
Comisarul european precizează şi că, până la acest moment, „România nu a adus la cunoştinţa CE faptul că şi-ar fi schimbat poziţia cu privire la finanţarea celor trei proiecte”. „În cazul în care România doreşte să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autorităţile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgenţă. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcţiei celor trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj. În cazul în care autorităţile naţionale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităţilor naţionale”, explică Creţu.
În încheiere, fosta senatoare PSD se declară „mâhnită” că discuţiile despre un obiectiv atât de important „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor” şi adresează o invitaţie autorităţilor române, „să găsim soluţii împreună la problemele oamenilor”.