Halloweenul este una dintre cele mai vechi sărbători, originile ei găsindu-se cu mii de ani în urmă.
În fiecare an, în noaptea de Halloween, sărbătorită în data de 31 octombrie, americanii, şi nu numai, sărbătoresc momentul în care spiritele morţilor vizitează lumea celor vii. Dacă în urmă cu sute de ani, oamenii apelau la diverse ritualuri pentru a se proteja de spirite în noaptea de Halloween, acum acestea s-au transformat în metode de divertisment.
Sărbătoarea de Halloween provine din Irlanda, deşi cei care au promovat-o cel mai bine au fost americanii. Filme de groază şi copii costumaţi în tot felul de personaje ştiinţifico-fantastice, bomboane şi plăcintă de dovleac, toate fac parte din tradiţie
De Halloween, România devine un punct roşu pe harta turistică şi asta datorită mitului lui Dracula, care a devenit un magnet puternic inclusiv pentru turiştii din alte ţări. Astfel, a apărut şi un circuit turistic numit Drumul lui Dracula, care are aproximativ 1.100 de kilometri, presupune 17 ore doar de mers cu maşina, şi cuprinde o mulţime de obiective, inclusiv locul unde scriitorul Bram Stoker a ales aşezarea pentru Castelul lui Dracula.
Pasul Tihuţa
Aici sunteţi în adevărul tărâm al Contelui Dracula. Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa Năsăud este un loc esenţial în romanul lui Bram Stoker. La câţiva kilometri de oraşul Bistriţa intraţi pe Valea Bârgăului şi înaintaţi vreo 45 km. Aici, în Piatra Fântânele, descoperiţi Castelul lui Dracula, un hotel ridicat în anii ’80, unde Stoker şi-a imaginat în cartea sa că a trăit Dracula. Iar de Halloween aici se „încing” petreceri de speriat, cu vrăjitoare şi turişti costumaţi cât mai înfiorător.
Acasă la Vlad Dracul
De la Bistriţa prin Târgu Mureş se ajunge la Sighişoara, unde se află casa lui Vlad Dracul, la doi paşi de Turnul cu Ceas, vizavi de Casa Veneţiană. Aici a fost născut Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş. Nu se ştie dacă şi Vlad Ţepeş a trăit aici, însă locul este parte din „turismul draculist”. Aici puteţi lua şi masa în restaurantul Casa lui Vlad Dracul.
Cel mai cunoscut loc al lui Dracula
De la Sigişoara prin Viscri şi Braşov, ajungeţi la Bran. Castelul Bran. Mai mult de atât nu este de zis. Este cunoscut în întreaga lume drept casa vampirului Dracula, lăudat peste tot în presa străină. Pe scurt, Castelul Bran este cel mai puternic magnet pentru turişti străini când vine vorba de Dracula.
Bucureşti
Drumul lui Dracula cuprinde şi Bucureştiul, unde turiştii pot face un tur al Centrului Vechi şi descoperă un loc care are legătură cu cel mai cunoscut vampir: Curtea Veche, prima curte domnească din Bucureşti, unde Vlad Ţepeş a consolidat o cetate ridicată aici. Pe lângă alte obiective, aici se poate lua masa într-un local tematic, restaurantul Count Dracula.
Cetatea Poenari
Următoarea oprire este în judeţul Argeş, la Cetatea Poenari, reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş. Domnitorul a construit cetatea pentru a se apăra de otomani. Astăzi este un punct de atracţie puternic pentru turiştii străini, mai ales dacă vorbim de turnul lui Dracula. De aici puteţi admira priveliştile de pe valea Argeşului. Călătoria pe urmele lui Dracula poate continua apoi şi cu o mică oprire în Sibiu.
Castelul Huniazilor
Scos parcă din cărţile de poveşti, Castelul Huniazilor mai este numit al Corvinilor din Hunedoara, iar legenda spune că Dracula a fost închis în temniţele de aici. Castelul Huniazilor a fost inclus într-un top al celor mai bântuite castele din Europa, iar în 2014 a devenit decor pentru un film istoric despre Vlad Ţepeş realizat de o casă de producţie americană. De aici, traseul poate continua cu minunata cetate din Alba Iulia şi o incursiune la Cluj Napoca până la închiderea circuitului la Pasul Tihuţa.