Sala de şedinţe a Consiliului Municipal a găzduit ieri o conferinţă pe tema Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism (MuVIcc). Aceasta a fost susţinută de scriitorul Constantin Iftime, coordonatorul proiectului vizând deschiderea primului muzeu al comunismului din România, renumitul profesor arhitect italian Agostino Bossi şi profesorul Marius Lapadat, până în acest an decanul Facultăţii de design interior de la Universitatea „Ion Mincu” Bucureşti.
În debutul conferinţei, primarul Cătălin Flutur a adresat urări de bun venit la Botoşani celor trei specialişti implicaţi în proiect. „Domnul Agostino Bossi este unul din marii creatori de muzee din lume. A făcut un muzeu special, cu un singur obiect, «Muzeul Morţii», din Mexic. În acest muzeu se regăseşte doar un craniu de cristal din cultura aztecă. I-am propus domnului profesor să facă o expoziţie eseu, cu un singur obiect din viaţa cotidiană în comunism. I-am mai propus domnului profesor şi a acceptat să coordoneze pas cu pas proiectarea acestui muzeu”, a declarat Constantin Iftime. Potrivit acestuia, Agostino Bossi va realiza o expoziţie eseu în viitorul muzeu al comunismului care va avea ca singur obiect o farfurie.
Agostino Bossi a apreciat iniţiativa înfiinţării muzeului comunismului la Botoşani, arătând că autorităţile ar trebui să profite de această oportunitate.
„Farfuria trebuie să fie pusă zilnic pe masă şi umplută şi tocmai din acest motiv, ea a devenit adesea simbolul unei concepţii”, se arată, printre altele, în eseul scris de Agostoni Bossi şi citit de Constantin Iftime.
Muzeul comunismului este un proiect lansat de Asociaţia CulturEst, reprezentată de scriitorii botoşăneni Dan Lungu şi Constantin Iftime.
Până la această dată au fost colectate aproximativ 2.000 de obiecte din perioada comunismului. Iniţiatorii proiectului aşteaptă a municipalitatea să pună la dispoziţie clădirea fostului CET, pentru a fi efectuate lucrările care se impun. Se estimează că muzeul va fi inaugurat în anul 2017.
– Virginia CONSTANTINIU
vconstantiniu@monitorulbt.ro