duminică, aprilie 13, 2025
AcasăInternaționalStatele Unite anunţă că se retrag din Tratatul forţelor nucleare intermediare

Statele Unite anunţă că se retrag din Tratatul forţelor nucleare intermediare

Adminstraţia Trump le va transmite liderilor ruşi că Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), într-un efort de a contrabalansa dezvoltarea capabilităţilor militare ale Chinei în Pacific, au informat mai multe surse, relatează The New York Times.

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţia de a renunţat la tratatul INF, semnat în 1986 între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov. În timp ce tratatul a fost considerat util de-a lungul anilor, SUA au acuzat Rusia, încă din 2014, de încălcarea tratatului.

Tratatul interzice de asemenea Statelor Unite să furnizeze noi arme pentru a răspunde eforturile Chinei de a îşi asigura o poziţie dominantă în regiunea Pacificului. Deoarece China nu face parte din statele care au semnat tratatul, aceasta nu întâmpină limite privind raza de acţiune a rachetelor sale.

Casa Albă a informat că nu există nicio decizie oficială privind retragerea din tratat, însă mai mulţi oficiali americani şi surse diplomatice, care au vorbit sub condiţii de anonimat, au informat că Donald Trump este aşteptat să renunţe la tratatul INF.

Ministerul rus de Externe a afirmat la 25 septembrie că sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forţelor nucleare intermediare, iar responsabilitatea aparţine Statelor Unite.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5 ° C
10.6 °
5 °
88 %
1.6kmh
61 %
S
6 °
D
16 °
lun
15 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...