spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalPuterea încearcă să interzică protestele spontane

Puterea încearcă să interzică protestele spontane

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată. Astfel, protestele trebuie anunţate, nu şi apobate de autorităţi.

În legislaţie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligaţia persoanelor care vor să protesteze în incinta unei instituţii publice de a notifica autorităţile despre acest protest. Atunci când jandarmii dădeau amenzi pentru proteste în Piaţa Victoriei, de exemplu, aşadar în proximitatea unei instituţii publice, unele instanţe aprobau, deci confirmau acele amenzi, în timp ce alte instanţe le anulau pe motiv că o piaţă din apropierea unei instituţii publice nu face parte din incinta unui instituţii publice.

Pentru că există această practică neunitară, Curtea de Apel din Bucureşti a solicitat ICCJ să aprobe un recurs în interesul legii care să devină odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial obligatoriu pentru toate instanţele din România. Iar în varianta propusă de Curtea de Apel exista acea obligaţie de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc în proximitatea sau în piaţa din apropierea unei instituţii.

Această soluţie propusă de judecători a fost aprobată de ICCJ. Urmează ca decizia la acest recurs în interesul legii să fie motivată şi apoi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va fi obligatorie pentru toţi judecătorii care vor soluţiona contestaţiile făcute împotriva unor amenzi date din acelaşi motiv.

 

Protestatarii vor să dea statul în judecată

 

Asociaţia „Evoluţie în Instituţie” vrea să dea în judecată statul român la CEDO, după decizia luată ieri. Reprezentanţii asociaţiei spun că ICCJ a limitat, prin această decizie, dreptul cetăţenilor de a protesta spontan şi oferă posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari şi pint intervenţia în forţă, chiar dacă este un protest paşnic. „Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi şi să intervină în forţă în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul paşnic. Astfel, manifestaţiile ce se desfăşoară în urma unei decizii cu puternic impact emoţional, aşa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o ţară precum România, unde există risc de Ordonanţe de Urgenţă, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, transmite Asociaţia „Evoluţie în Instituţie”.

Asociaţia reproşează inclusiv faptul că unele proteste faţă de coaliţia de guvernare nu pot avea loc din cauza unor ONG-uri care de fapt nu există, dar au declarat protest într-o anumită zi.

Reprezentanţii grupului atrag atenţia că era necesară o modificare a legii, dar în sensul îmbunătăţirii ei, nu prin restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
15.6 °
15.5 °
68 %
2.6kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...