Tot mai mulţi botoşăneni devin şomeri datorită faptului că firmele la care lucrează intră în impas financiar. Acestea nu mai ţin pasul cu starea economiei şi nu mai sunt în stare să îşi plătească angajaţii. În acest caz, se trece la concedieri colective de muncă.
Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi şi cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului.
În anul 2018 în judeţul Botoşani s-au înregistrat concedieri colective pentru un număr total de 151 persoane. Astfel 43 persoane concediate şi-au desfăşurat activitatea în domeniul confecţiilor, 58 persoane în domeniul protecţiei şi pazei, 50 persoane în domeniul tâmplăriei.
Disponibilizările colective pentru toate domeniile de activitate au fost realizate ca urmare a dizolvării societăţilor şi intrării acestora în procedură de faliment.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.