spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeTurismRimetea, sat din România unic în lume

Rimetea, sat din România unic în lume

Rimetea este prima localitate rurală care a fost premiată de Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

 

Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, şi asta  o spun redactorii celor de la mondonews, care au realizat un reportaj extraordinar despre această localitate, renumită pentru istoria să zbuciumată, arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific care se deschide cât vezi cu ochii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situată în judeţul Alba, localitatea Rimetea se afla la poalele munţilor Trăscău, de la care se trage şi vechea denumire. Rimetea s-a numit Trăscău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele în Torocko. În ultimele două decenii satul rămâne cu denumirea de Rimetea, deşi germanii îl cunosc şi sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

Cu o poziţie naturală privilegiata, Rimetea este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală care a fost distinsă din partea Comisiei Europene, în 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

Comună Rimetea se află în nordul Depresiunii Trăscăului, înconjurată de masive montane care domină cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează ca o arie depresionară tipică, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestică Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe îi est unde domină Piatra Secuiului (1128) şi apoi Târsa (999 metri).

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafaţă de 5737 ha, ceea ce reprezintă 3% din suprafaţa judeţului Alba. Rimetea se afla la o distanţă de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi 25 km de Aiud, orşul cel mai apropiat.

Comună Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judeţean DJ 107 M, care porneşte de la limita judeţului Cluj, unde este legat prin alt drum judeţean DN 75 şi care debuşează în DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judeţean traversează cele două localităţi ale comunei: reşedinţa de comună Rimetea şi satul aparţinător Colţeşti.

 

Rimetea, satul cu case albe şi ferestre verzi

 

Localitatea Rimetea din judeţul Alba are o arhitectură unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai puţin cunoscute romanilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate.

Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului XIX.

Şi actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de frumuseţea localităţii Rimetea, spun localnicii.

Un arhitect UNESCO a ajuns aici în 1999 şi, fermecat de ce-a văzut, a propus localitatea pentru a intra în Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi împrospăta faţadele caselor şi pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se consideră norocoşi că pot beneficia de pe urma turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.

 

Unicitate datorită arhitecturii

 

În urmă cu aproape 150 de ani, satul Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus toate casele şi, ca prin minune, minerii de aici au reuşit să le reconstruiască.

Din evul mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului. În cele opt secole de locuire neîntrerupta, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraş înfloritor în secolele XVII-XVIII şi având parte de un lung declin de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la sfârşitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munţilor Apuseni.

Începând cu anii 1996-1997, localnicii din Rimetea au început să-şi valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite în secolele XVII-XIX), să pună preţ pe renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el şi să înveţe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenţii urbanistice.

În octombrie 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturală şi urbana protejată

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.5 ° C
0.6 °
-0.6 °
88 %
2.7kmh
7 %
lun
-1 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...