Un profesor botoşănean îşi caută de trei ani dreptatea în instanţă. Gheorghe Bordianu din Dorohoi a susţinut în 2013 Concursul naţional de titularizare, la disciplina geografie. A primit atunci nota 3,50. Convins fiind că a fost nedreptăţit, deoarece a scris 15 pagini, a început un lung şir de demersuri în instanţă.
Lucrarea de titularizare a fost trimisă de Parchetul Botoşani la recorectat în trei universităţi din România. În adresa semnată de Dănuţ Petrea, decanul Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” şi transmisă Poliţiei Botoşani, se arată că „evaluarea lucrării a fost realizată de cadre didactice cu experienţă având capacitate certă de expertiză în disciplinele în care se înscriu subiectele abordate în lucrare”. În aceeaşi adresă se mai precizează că „suntem în măsură să vă informăm că, după opinia noastră, nota finală care s-ar cuveni să fi fost acordată lucrării în cauză este de 7,20”. Cu nota maximă primită la inspecţia de la clasă, profesorul ar fi trebuit să aibă media 7,90.
Această victorie în privinţa majorării notei nu i-a adus, însă, şi reîncadrarea în învăţământ, în ciuda demersurilor făcute la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ministerul Educaţiei. „Profesorii de la Cluj au spus că ori a fost rea intenţie, ori neglijenţă, ori lipsă de profesionalism, pentru că nu se poate ca pe o lucrare de 7,20 să primesc 3,50. În ciuda demersurilor făcute, oficialii din educaţie mi-au transmis că nu mă vor pune niciodată profesor şi instanţa de judecată să îmi dea titlul de profesor”, a spus Gheorghe Bordianu.
El a continuat procesele în instanţă şi şi-a căutat alt loc de muncă pentru a-şi întreţine soţia, care are probleme de sănătate, şi cei doi copii.
În acest an, Gheorghe Bordianu a susţinut din nou concursul de titularizare la Constanţa şi a obţinut nota 8,25 la proba scrisă. El a declarat că acest rezultat l-a ajutat să obţină post în învăţământ, în judeţul Constanţa, şi este hotărât mai mult ca oricând să-şi facă dreptate. El se judecă şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea (acolo unde au fost corectate lucrările candidaţilor botoşăneni care au susţinut Concursul de titularizare în 2013) şi cu Ministerul Educaţiei. Doreşte să obţină salariile de profesor din perioada 2013-2016, dar şi ca aceşti trei ani să-i fie adunaţi la vechime.
Procesul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, însă nu a fost stabilit primul termen.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu au dorit să comenteze situaţia, motivând că aşteaptă o hotărâre definitivă a instanţei.