În perioada 4-6 octombrie Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi organizează, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Simpozionul Național cu participare Internațională „Socola 1918 – începuturile psihiatriei moderne”, un eveniment ştiințific de referință în cadrul Zilelor Socolei.
La 18 noiembrie 1918, prin decretul dat de Consiliul de Miniștri condus de Al. Marghiloman şi semnat de Regele Ferdinand, „Asilul de Alienați Socola” a trecut în administrarea statului, acest fapt putând fi considerat un act de renaştere al unui spital care intra într-o epocă modernă.
În 1918 s-a înființat Societatea de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie și Endocrinologie ce a definit orientarea Școlii de la Socola. La scurt timp a apărut și primul număr al Buletinului acestei societăți, care a găzduit timp de zeci de ani peste o mie de titluri marcante pentru știință. În zilele noastre, acesta este continuat de Buletinul de Psihiatrie Integrativă editat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.
„Nu întâmplător se vorbeşte astăzi despre Socola ca despre o şcoală modernă, ale cărei realizări stau la baza orientării activităţii din domeniu. Să nu uităm, de asemenea, că Socola a devenit în anii ‘70 bază de studii pilot OMS pentru Sănătate Mintală. În An Centenar, aşadar, prin organizarea acestui Simpozion, aducem un omagiu tuturor celor care, lucrând în acest aşezământ medical, şi-au adus contribuţia la dezvoltarea psihiatriei moderne, la îmbunătăţirea actului medical şi condiţiilor de tratament, construind, totodată, un adevărat amfiteatru al ştiinţei contemporane”, a declarat doctorul botoşănean Gabriel Oprişanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Lucrările simpozionului au fost programate a se desfășura în Amfiteatrul Institutului de Psihiatrie din şoseaua Bucium, nr. 36.