Contestatul ordin al ministrului educaţiei ce prevede reducerea posturilor didactice din ţară cu peste 4000 este cât se poate de real, însă la Botoşani nu va face mari ravagii. Şi asta nu din cauză că nu s-ar aplica, ci pentru că deja a fost aplicat. Infomaţiile au fost oferite de către Liviu Axinte, preşedintele botoşănean al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, întors ieri de la o întîlnire a liderilor sindicalişti cu reprezentanţii ministerului. Acesta a explicat reporterului Monitorului de Botoşani că dascălii au cerut, prin reprezentanţii lor, anularea ordinului cu pricina, însă secretarii de stat prezenţi la discuţii au ridicat din umeri explicând că nu au putere de decizie şi că aşteaptă reacţia ministrului educaţiei ce, la ora respectivă, încă nu-şi intrase în atribuţii.
În fapt, reducerea de posturi a fost prevăzută şi într-un ordin emis anul trecut şi discutat în această vară cu inspectorii şcolari generali. Dintre aceştia, jumătate au semnat pentru aplicare şi au trecut la reducerea de posturi încă de la începutul anului şcolar prezent. Este şi cazul judeţului Botoşani, unde se prevedea o tăiere de 106 posturi din totalul cadrelor din sistem. Acestea au fost tăiate odată cu normarea pentru anul şcolar 2018-2019, diminuarea nunmărul de norme făcându-se, în principal, prin reducerea numărului de clase de elevi şi preşcolari. Acolo unde populaţia şcolară a scăzut dispariţia claselor a fost considerată normală, însă măsura s-a aplicat şi în unităţi şcolare cu cerere ridicată de înscriere. „Vă dau exemplul şcolii nr. 7 din municipiul Botoşani, unde s-au solicitat cinci clase de gimnaziu, dar s-au aprobat doar patru. Două sunt cu 30 de elevi iar două cu 34, în condiţiile în care efectivele ar trebui să aibă 25.”, a explicat Liviu Axinte. Iar exemplele pot continua şi cu grădiniţele, unde, în multe cazuri, grupele sunt de peste 35 de copii. „S-a motivat că oricum preşcolarii nu prea vin pentru că se mai îmbolnăvesc sau din alte motive. Ori nu este deloc în regulă să gândeşti astfel, vă daţi seama cât de greu se lucrează cu efective atât de mari.”, a adăugat liderul FSLI.
Odată cu preluarea mandatului de la Ministerul Educaţiei de către noul ministru interimar, Rovana Plumb, este aşteptată şi anularea mult-discutatului ordin. În jumătate dintre judeţe, acolo unde inspectorii şcolari au refuzat să se conformeze, această măsură ar putea slava câteva mii de posturi, însă mari efecte nu sunt aşteptate pentru Botoşani.(foto: monitorulcj.ro)