Comisia de anchetă internă în cazul bebeluşului mort la 30 de ore de la naştere şi-a încheiat activitatea. Formată la solicitarea conducerii celui mai mare spital din judeţ, comisia medicală a finalizat ancheta şi, potrivit unor surse din cadrul unităţii sanitare, a confirmat presupunerile iniţiale ale medicilor, şi anume că bebeluşul a căpătat infecţia din burta mamei.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Deşi acest lucru nu a fost făcut public în mod oficial, medicii spun că toate indiciile au dus către această concluzie. „Este singura explicaţie pe care au avut-o medicii pentru evoluţia fulminantă a infecţiei la bebeluş”, a spus un medic din cadrul unităţii sanitare.
Problema este că singura metodă de a dovedi acest lucru ar fi fost prelevarea de probe pentru laborator din placentă, imediat după naşterea bebeluşului, ceea ce nu s-a făcut. Asta însă pentru că astfel de probe se fac atunci când există suspiciuni cu privire la starea de sănătate a mamei sau a fătului în momentul naşterii, ceea ce nu a fost cazul la acest bebeluş.
Din păcate, însă, evoluţia ulterioară a stării de sănătate a micuţului a fost una negativă, iar intervenţia medicilor cu tratament antibiotic prea târzie pentru a-l putea salva. Totuşi, pentru a fi convinşi că ipoteza lor este una bună, membrii comisiei au trimis datele anchetei şi concluziile şi către un profesor universitar de la Iaşi, care urmează să se pronunţe pe baza celor găsite de către comisia botoşăneană.
Procurorii continuă ancheta
Părinţii micuţului, Lucian şi Otilia Alexandrescu, cred, însă, că bebeluşul a luat infecţia din spital. Asta, deoarece analizele efectuate au arătat că acesta era infectat cu Streptococ Beta Hemolitic de Grup B. Acesta se poate dovedi fatal pentru bebeluşi, dacă tratamentul nu este aplicat la timp. Conform literaturii de specialitate, acest streptococ se găseşte la foarte multe femei în flora vaginală, iar, pentru ca micuţul să nu fie infectat, se recomandă cezariana. Pentru că mama micuţului mort nu avea acest microb, iar băiatul s-a născut prin cezariană, există posibilitatea ca streptococul să fi ajuns în plămânii copilului de pe sonda cu care a fost aspirat imediat ce a fost scos din uter.
Chiar dacă spitalul a terminat ancheta, procurorii continuă cercetările, aceştia având în lucru un dosar pentru omor din culpă şi neglijenţă.