Numărul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate creşte de la an la an. Potrivit prevederilor legale aceste centralizări se fac în lunile martie, respectiv decembrie ale fiecărui an. Datele colectate din şcoli sunt în măsură să producă îngrijorare în mediul educaţional.
Date referitoare la copiii care trăiesc departe de unul sau ambii părinţi au fost prezentate astăzi de Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, în cadrul Consfătuirii anuale cu directorii de şcoli.
În martie 2018, figurau în evidenţe 7.389 de elevi botoşăneni cu părinţii plecaţi în străinătate, reprezentând 10,87% din populaţia şcolară. În decembrie 2017, numărul acestora era de 6.811 (10% din populaţia şcolară). Dintre aceştia, 1029 au ambii părinţi plecaţi, 1095 au părintele unic susţinător al familiei plecat. Cei mai mulţi copii, 5265, au un singur părinte aflat la muncă în străinătate.
„Vorbim de copiii care au unul, sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, sau situaţii în care au un singur susţinător legal şi acela este plecat. Toate acestea se răsfrâng, din păcate, şi asupra riscului de abandon şcolar. Sunt copii care au fost lăsaţi acasă şi atunci parcursul lor şcolar este afectat”, a declarat Gabriel Hârtie.
Potrivit oficialului, aceşti copii trebuie să beneficieze de o atenţie mai mare din partea cadrelor didactice. „Colegii mei trebuie să ştie ce fac aceşti elevi şi în afara orelor de curs, în special vorbim de copiii care au ambii părinţi plecaţi, cine are grijă de ei. La şcoală stau câteva ore, important este să vedem ce fac aceşti copii şi după ce pleacă de la cursuri”, a mai precizat Gabriel Hârtie.