spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopDopul filetat, o alternativă pentru sticlele de vin

Dopul filetat, o alternativă pentru sticlele de vin

Tot mai multe studii pun în evidenţă avantajele folosirii dopului filetat la sticlele de vin.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Diferenţele dintre folosirea dopului cu filet şi a celui de plută pentru sigilarea sticlelor de vin au fost relevate în cadrul unei demonstraţii practice susţinute de Halewood International Premium Imports împreună cu Les Vignobles André Lurton, una dintre cele mai apreciate case producătoare de vin din Franţa.

Invitaţii au degustat mai multe vinuri produse de André Lurton în diferiţi ani, aceleaşi sortimente sigilate cu cele două dopuri, pentru face comparaţii de nas, gust şi culoare. Scopul de demonstraţiei a fost evidenţierea avantajelor folosirii dopului cu filet, care au corespuns şi unui studiu care a urmărit determinarea celui mai bun dop pentru îmbutelierea sticlelor de vin, detaliat de reprezentantul André Lurton.

Studiul a fost realizat pe un Semillon 1999 din Clare Valley, produs de Kerri Thompson de la compania Leasingham: mii de sticle sigilate în 14 moduri, incluzând diverse dopuri naturale şi sintetice, precum şi o mostră cu o capsulă metalică filetată, îmbuteliate timp de peste 10 ani (125 de luni). Vinurile au fost analizate sistematic în acesta perioadă prin prin metode senzoriale, analitice şi fotografiere, rezultatele evaluării senzoriale fiind cele mai relevante. Astfel, vinurile sigilate cu dop filetat erau băubile, prezentând caracteristici secundare de învechire, dar păstrându-şi prospeţimea.

După ce a urmărit procesul îndeaproape şi a gustat vinul învechit timp de zece ani şi opt luni, jurnalistul britanic specialist în vinuri Jamie Good a remarcat prospeţimea vinului îmbuteliat cu dop metalic cu filet, având în vedere perioadă îndelungată de învechire. „Vinul are o culoare galben intens cu nuanţe minerale de cremene şi note atractive de caprifoi şi citrice. Pe palatin se evidenţiază note de citrice, în special de grapefruit. Foarte atractiv şi uimitor de proaspăt pentru un Semillon din Claire Valley vechi de 10 ani”, susţine Jamie Good.

Directorul Grupului Institutului de Cercetare al vinurilor din Australia, Peter Godden, a fost de acord cu evaluarea lui Jamie Goode. „Vinul îmbuteliat cu capsula metalică a fost un Semillon învechit în mod clasic şi a fost minunat de băut”, a declarat Peter Godden. Acesta a remarcat variaţii uriaşe” în cadrul rezultatelor pentru sticlele închise cu dopuri sintetice şi dopuri de plută, la care a întâlnit frecvent acel gust de dop”. „Cea mai mare problemă pentru orice formă de închidere cu dop de plută este variabilitatea, vinurile închise cu dop filetat au fost extrem de constante, sticla cu sticla, şi nici un alt sistem de închidere nu a obţinut rezultate măcar similare. Majoritatea vinurilor sigilate cu sisteme de închidere altele decât dopul filetat au fost complet nebăubile, unele din cele cu dopuri sintetice nerezistând nici măcar 28 de luni”, a subliniat Peter Godden.

„Pentru cei care doresc să bea acest vin de 10 ani, foarte puţine din sticlele sigilate cu dop de plută vor fi al fel de bune ca acesta, dar toate celelalte cu capsulă filetată vor fi la fel, de aceeaşi calitate”, încheie Jamie Goode mai arată pe blog-ul său.

„Este bine de ştiut că modelul cu capsula metalică elimină gustul de dop şi oxidarea prematură, dar ce s-a încercat să se demonstreze prin acest studiu este că, de-a lungul timpului, vinul se «învecheşte» chiar şi sub capsulă metalică filetată”, se specifică şi în prezentarea André Lurton.

 

Scurtă istorie a dopului cu filet

 

Dopul cu filet special pentru sticlele de vin a fost implementat pentru prima dată în 1959, în Franţa. S-a dezvoltat cu paşi mărunţi, fiind la început utilizat în special în teste şi degustări, şi înregistrat oficial în 1968. După ce, în anii ’70, a fost oferit ca variantă pentru vinurile servite în avion, acesta ajunge standard în perioada anilor ’80. Ascensiunea acestui tip de dop a venit odată cu anii ’90, fiind din ce în ce mai utilizat în comerţ şi supus testelor riguroase pentru a demonstra calităţile sale. În prezent, peste 20% din vinurile îmbuteliate la nivel mondial au dop cu filet, folosit de tot mai mulţi producători mari, din ţări de renume în industria vinului, precum Australia şi Noua Zeelandă, Chile, Africa de Sud, SUA, Argentina, dar şi Franţa, Italia şi Spania.

Vinurile degustate în cadrul demonstraţiei au fost: Château la Louviere 2004, Château De Rochemotin 2006 (alb), Château Couhins-Lurton 2007, Château de Cruzeau 2008 şi Château de Rochemotin 2006 (roşu).

– Daniel HAIDARLI

somelier şi barista

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...