Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Botoșani a realizat o cercetare care a avut ca scop identificarea telurilor și dorințelor elevilor din anii terminali de liceu din județul Botoșani în direcția încadrării în câmpul muncii, iar concluziile sunt ”dezamăgitoare şi dezarmante”, a declarat președintele CCIA, Valeriu Iftime.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Acesta a spus că sunt câteva oportunități de angajare la nivelul județului Botoșani, dar și multe elemente care nu încurajează potențialii investitori de a veni sau de a rămâne aici. Mai grav este faptul că 90% dintre elevii din anii terminali de liceu, care au fost chestionați, vor să plece din județ după finalizarea studiilor, iar cei mai mulți vor să se îndrepte către instituțiile publice, acolo unde salariile sunt mai mari, și nu la privat.
Cercetarea a fost realizată de Camera de Comerț pe 1000 de elevi de clasa XI-a și XII-a, la solicitarea unor agenți economici locali. “Singurul motor al unei economii sunt oamenii, singura valoare adăugată care poate fi creată o fac oamenii instruiți. Din acest motiv am plecat să facem un studiu la nivelul copiilor din anii terminali, clasele XI și XII, am vrut să cercetăm intenția. 90% din copii vor să plece, dar nu este un lucru scandalos sau periculos la momentul acesta. Oricare ne gîndim să ducem copilul într-un loc cât mai bun. Întrebarea este cum am putea să micșorăm această lipsă de speranță de a rămâne în Botoșani. Nu mai vor muncitori. Este o chestie adevărată. Care părinte ar vrea să-și facă copilul sudor. Aproape toți copii spun că vor să lucreze la stat și foarte puțini la privat. Dacă nu se fac medici, profesori, ei ar vrea să fie la o primărie, la un consiliu județean, la o instituție descentralizată. Dacă aceste așteptări ale lor se vor materializa, lucrurile devin complicate pe viitor”, a spus Valeriu Iftime.
Președintele CCIA Botoșani a spus că forța politică și cei care guvernează județul și țara trebuie să gândească mai departe care sunt măsurile de a motiva copiii să rămână în România. ”Având în vederea situația făcută de noi la nivelul județului Botoșani, nivelul de îmbătrânire a populației crește. Faptul că am depopulat țara în ultimii ani cu mulți tineri care au plecat și se vor întoarce cei care vor îmbătrâni din cei caq=re lucrează în afara țării, nu se vor întoarce copii lor”, a menționat Iftime.
Camera de Comerț va realiza un studiu, în perioada imediat următoare, și despre intențiile absolvenților de facultate de a veni să profeseze în Botoșani. ”Vrem să vedem dacă oamenii supracalificați au intenții de a veni la Botoșani . Care ar trebui să fie oferta Botoșaniului ca cineva din copii care termină facultatea au intenția de a veni la Botoșani. Am o frică teribilă: că nu avem oferte pentru oameni deștepți de a rămâne în Botoșani, Această chestiune poate crea cea mai grea povară pe care o putem lăsa viitorului. Toți care suntem acum în Botoșani, am rămas în Botoșani forțați, fără a avea oferte prea mari când am plecat în anii 80-90. Astăzi nu puteți compara Botoșaniul cu Clujul , Iașul , Bucureștiul. Cel mai mare pericol al nostru este depopularea de copiii care au o anumită inteligență și o instruirea specială”, a mai spus Iftime.