Bugetul local al municipiului Botoşani a fost astăzi rectificat, dar, cum era de aşteptat, nu au lipsit contrele politice. În debutul şedinţei au fost prezentate două amendamente de către viceprimarul Cosmin Andrei şi primarul Cătălin Flutur. Miza dezbaterilor a fost reprezentată de banii de la capitolul dezvoltare, respectiv cei peste 16 de milioane de lei.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Amendamentul PSD a vizat anularea unor achiziţii, respectiv la Filarmonică (87.500 de lei pentru un corn şi un set de clarinet), la Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement ( 38.200 pentru un autoturism, 236.000 de lei pentru o maşină de curăţat infrastructura, 114.000 de lei pentru un set de pietre curling, 130.000 de lei pentru nacelă de lucru la înălţime, 615.000 de lei pentru o autocisternă cu dispozitiv de stropit, 141.000 de lei pentru autoutilitară cu cabină dublă şi benă basculabilă). Amendamentele PSD au mai vizat reducerea de la 2,845 de lei la 1,640 de milioane de lei pentru execuţie utilităţi la ansamblu locuinţe Şoseaua Iaşului, reducerea de la 325.500 la 107.000 lei pentru încărcător frontal şi reducerea de la 700.000 de lei la 631.000 lei pentru achiziţie staţie de compost.
Varianta social democrată a presupus ca sumele tăiate, în cuantum de 2,894 de milioane de lei, să fie repartizate pentru: achiziţie autoutilitară Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă – 95.000 lei; împrejmuire sală de sport Liceul Pedagogic – 90.000 de lei; împrejmuire corp B Liceul Pedagogic – 100.000 lei; proiectare şi execuţie reabilitare şi modernizare strada Iuliu Maniu – 950.000 de lei; registrul spaţiilor verzi – 334.000 de lei; modernizare alei acces auto si pietonale cvartal locuinţe cuprins între Bulevardul Eminescu, strada Vârnav, strada Octav Onicescu, strada Prieteniei – 100.000 de lei; studiu de impact asupra efectelor produse mediului și sănătății umane în urma derulării proiectului Readucere suprafețe de stocare temporară de deșeuri pentru deșeuri (SST 1,2,3) la forma inițială cu relocarea deșeurilor la Depozitul ecologic de deșeuri Stăuceni – 140.000 de lei; participare la capitalul social al societăţii Urban Serv – 997.000 de lei; dotare autoutilitară Eltrans – 48.500 de lei.
Amendamentul primarului Cătălin Flutur a vizat suma de 300.000 de lei. Edilul a propus ca suma să fie luată de la capitolul locuințe, servicii și dezvoltare publică, pentru a fi achiziţionat un încărcător frontal în valoare de 218.000 de lei, o maşină de curăţat infrastructură de 30.000 de lei, o mătură mecanică, în valoare de 12.000 de lei şi 40.000 de lei pentru achiziţionarea unui set de piese curling.
„Am venit pe o listă de dotări, pe nişte lucruri pe care le-am construit special pentru asta. Haideţi să votăm cele două amendamente pentru că până la urmă ne vom înţelege noi”, a declarat Cătălin Flutur.
Ştefan Mihai a încercat să-i explice viceprimarului Cosmin Andrei că societăţile comerciale Eltrans şi Urban Serv îşi pot cumpăra maşini din bani proprii, deoarece îşi desfăşoară activitatea tot în baza banilor încasaţi de municipalitate de la populaţie. Şi Cătălin Flutur a apreciat că atât Eltrans, cât şi Urban Serv îşi pot cumpăra maşini din banii proprii şi le-a reproşat social democraţilor că nu vor să aloce bani pentru DSPSA deoarece directorul are o altă culoare politică, deşi direcţia va folosi dotările în Parcul Cornişa. În replică, viceprimarul Cosmin Andrei a arătat că autoutilitara de la Eltrans nu este pentru directorul adjunct, cu pentru echipa care intervine la calea de rulare. Totodată, viceprimarul a dat asigurări că maşinile care vor fi cumpărate de Urban Serv vor fi folosite numai în municipiu.
După alte discuţii în contradictoriu şi trimiteri la ce s-a întâmplat de-a lungul anilor în societăţile Consiliului Municipal, s-a trecut la vot. A avut câştig de cauză proiectul cu amendamentul social democraţilor, întrunind 14 voturi pentru, şapte împotrivă şi două abţineri. Alături de cei 12 social democraţi, au votat pentru liberalii Cătălina Lupaşcu şi Maricel Maxim. Au votat împotrivă consilierii PNL Marius Oroşanu, Octav Paul, Eugen Ţurcanu, Iulian Blaga, Ştefan Mihai, Cătălin Boboc, Andrei Amos. S-au abţinut de la vot consilierii PNL Gabriel Alecsandru şi Daniel Botezatu.