Oamenii fac eforturi pentru a găsi mașina potrivită, caută online, uneori chiar evită dealerii deoarece au impresia că aceștia nu au răbdare să le ofere toate explicațiile. Discuțiile cu dealerii pot fi uneori incomode, fapt ce afectează procesul de negociere. Acesta este motivul pentru care oamenii decid să caute mașini online, deși au dubii că informația ar fi adevărată. Specialiștii recomandă totuși românilor să apeleze la un dealer auto dacă vor să cumpere o mașină, pentru că aceasta este o modalitate mai sigură de a cumpăra o mașină potrivită, pe care o pot conduce timp de 15-30 de minute și astfel o pot examina.
În cazul unei mașini second hand lucrurile pot fi destul de complicate. Ca să nu ai surprize și bătăi de cap este bine să alegi o mașină second hand de la un dealer auto. Șoferii care nu fac asta pot avea surprize neplăcute, repectiv să cumpere o mașină care nu este tocmai bună.
Și în cazul cumpărării de autoturisme de la un dealer auto nu există garanții speciale legale. Dacă apar probleme sau litigii în legătură cu autovehiculele, șoferii se pot adresa tribunalului. Există Tribunale Comerciale care pot ajuta șoferii în astfel de cazuri. Autovehiculele oferite spre vânzare care sunt second hand trebuie să aibă o notificare în care să fie trecute toate informațiile despre preț, comerciant, despre mașină, întreținere, înregistrare, etc. Comerciantul va primi o copie după această notificare. Aceste informații pot fi considerate probe în caz de litigii și se pot folosi în instanță. Cumpărătorul trebuie să fie foarte bine informat în legătură cu toate aspectele înainte de a decide să achite autovehiculul. Mare atenție și la documente, să nu fie false, sau la TVA neplătit. Dacă mașina este foarte bună cu siguranță și prețul ei va fi mare.
Care sunt avantajele cumpărării unei mașini de la un târg auto? Șoferii care cumpără o mașină la mâna a doua trebuie să fie atenți ca aceasta să fie în stare bună de funcționare. Cele mai apreciate sunt mașinile Volkswagen și Mercedes deoarece se spune că mașinile de brand din Germania sunt bine construite, la standarde înalte.
În târgurile auto poți găsi mașini second hand care provin de la firmele de închiriat mașini. Aceste firme își schimbă destul de frecvent vehiculele și de aceea la târgurile auto apar astfel de mașini. Multe dintre ele au prețuri destul de mari deși sunt mașini second hand.
Înainte de a cumpăra o mașină second hand este recomandat să fie verificată la un service autorizat. Această verificare trebuie făcută cu atenție, în amănunt, pentru că doar așa ai certitudinea că este în stare de funcționare bună. Mulți oameni au cumpărat mașini la mâna a doua prin diverși intermediari și au avut apoi neplăcerea să constate că mașinile au fost reparate și scoase la vânzare. Unele au avut kilometrajul dat înapoi și diferite probleme la anumite piese ale mașinii, care trebuiau schimbate. Pentru ele au plătit alte sume de bani, iar piesele mașinii au fost chiar costisitoare.
Nu degeaba se spune că atunci când cumperi o mașină second hand îți iei dureri de cap. Dacă o mașină are un preț mic de vânzare apar semne de întrebare. Cel mai bine este să se evite plata în numerar a autovehiculului. Unele autovehicule se vând fără documente, uneori pot avea probleme mecanice, rulajul modificat, etc. Când se cumpără o mașină trebuie în primul rând verificat actul de proprietate.
În ceea ce privește mașinile second hand aduse în țară pentru a fi revândute, acestea sunt verificate de ANAF. Este vorba de autovehiculele care provin din alte state în afara UE, neînmatriculate în România. Se verifică dacă vânzătorul a achitat sau nu TVA în țara de unde a cumpărat mașina. În România, la firma românească, prețul de revânzare trebuie să includă TVA de 19%. Acest lucru se poate verifica pe factură.
Proprietarii de mașini pot obține asigurări obligatorii ieftine dacă se informează în legătură cu prețurile și ofertele societăților de asigurare. Este important să țină cont și de seriozitatea societății de asigurare, de vechimea și reputația ei printre competitori. Șoferii vor avea anumite reduceri în funcție de sistemul Bonus Malus. În cazul în care au daune, asigurarea va costa mai mult. Dacă istoricul șoferului este bun, fără niciun accident, atunci poate beneficia de reduceri la polița de asigurare.
(Publicitate)