Autosanitara cu medic, aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), se deplasa azi dimineaţă la Iaşi cu un pacient grav şi a fost implicată într-un accident. O vacă care mergea nesupravegheată pe marginea drumului a intrat în fugă în stradă, impactul fiind în plin. Animalul a murit pe loc, iar maşina este distrusă complet în partea din faţă. Accidentul a avut loc joi dimineaţă la intrarea în localitatea Popricani. Ambulanţa de tip C transporta de la Spitalul Judeţean la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iaşi o pacientă cu bloc atrioventricular.
Pentru că drumul pâna la IBCV este mai scurt prin Prăjeni, autosanitara a mers pe acel drum, în ciuda calităţii proaste a carosabilului. La un moment dat, la intrarea în Popricani, o vacă ce mergea pe marginea drumului s-a speriat de un cauciuc venit de pe un deal, cel mai probabil împins de un copil în joacă. Animalul s-a speriat şi a intrat cu viteză în stradă. Din cauza vitezei şi a faptului că avea pacient în salon, ambulanţierul nu a putut să tragă prea mult de volan, impactul fiind unul puternic cu partea frontală a maşinii. Animalul a murit pe loc, însă din fericire cadrele medicale şi pacientul au scăpat nevătămaţi. „Ambulanţierul a încercat, pe cât posibil, să evite impactul, dar cu păstrarea siguranţei pacientului şi echipajului, având în vedere că o bruscare a volanului ar fi pus autospeciala în balans şi ar fi riscat să se răstoarne. Din fericire, atât pacientul, cât şi echpajul erau asiguraţi cu centuri de siguranţă şi nu au fost răniţi. A fost solciitat un echipaj de la Iaşi, care a preluat pacienta şi a transportat-o în condiţii de siguranţă la spital”, a precizat doctorul Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt al SJA Botoşani.
Potrivit reprezentanţilor SJA, accidentul de ieri dimineaţă va afecta foarte mult întreaga activitate a unităţii medicale, care şi aşa lucrează la limita de avarie cu ambulanţe puţine şi trecute de limita de casare. Perioada în care autosanitara de tip C va fi indisponibilă va fi una lungă, pentru că urmează să se stabilească mai întâi cine ete vinovat şi cine va plăti reparaţiile. Între timp, asta va însemna că doar o autosanitară de acest tip va mai deservi întregul judeţ, non-stop, astfel că riscul ca aceasta să se defecteze va fi mult mai mare. „Din păcate ambulanţa va fi indisponibilizată pe o perioadă nedeterminată. Este neplăcut, pentru că numărul solicitărilor spre centrele universitare, care se fac de multe ori cu medic, este tot mai mare. Se ajunge uneori la 10-11 cazuri în 24 de ore, de aceea uneori apelăm şi la transportul aerian”, a mai spus medicul Nicuşor Curteanu.
Din păcate, ambulanţele din Botoşani sunt tot mai des implicate în accidente rutiere grave în judeţul Botoşani. În luna ianuarie o femeie de 72 de ani din Săveni a fost izbită în plin de o autosanitară în misiune. Femeia a murit după câteva zeci de minute la spital. Un alt accident a fost la începutul lunii august a anului trecut, atunci când o autospecială de prim-ajutor de la SMURD, care transporta un pacient către Urgenţe, a fost izbită, pe Bulevardul Mihai Eminescu, la intersecţia cu strada Sucevei, de o maşină al cărei şofer nu i-a acordat prioritate, deşi avea semnalele luminoase şi acustice în funcţiune. Nici ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) a SMURD nu a „scăpat” de astfel de incidente, autispeciala care mergea în regim de urgenţă la un caz izbind violent în partea laterală un autoturism care nu i-a acordat prioritate.
Nu mai departe de săptămâna trecută un alt echipaj al SMURD a fost acroşat de o şoferiţă de 70 de ani chiar în curtea Spitalului Judeţean, iar în luna iunie o ambulanţă a acroşat un bărbat de 71 de ani în apropeirea unei treceri de pietoni pe Bulevard.