spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopChimenul - planta cu multiple proprietăţi terapeutice

Chimenul – planta cu multiple proprietăţi terapeutice

Chimenul este o plantă ce s-a făcut cunoscută încă din vremuri străvechi, populară fiind mai ales în Egipt, Grecia şi Roma. Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidenţiază printr-o savoare distinctă, foarte uşor amăruie şi iute, dar totuşi caldă şi plăcută.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Chimenul are o lungă şi fascinantă istorie. Era cunoscut încă de acum 5.000 de ani, mari cantităţi de chimen fiind găsite în piramidele egiptene. Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o plantă aromată, preferată de romani, care îl foloseau pentru aromarea şi conservarea cărnii.

Este originar din ţările din estul Mediteranei şi din nordul Egiptului, dar în prezent se cultivă şi în alte ţări din Europa, în Maroc, Iran, Turcia, India, China şi în America. Chimenul creşte cel mai bine în zonele însorite cu ploi puţine. Seminţele mici, în formă de bacă, au nouă margini şi o culoare maro-gălbuie. Cunoscut sub denumirea sa ştiinţifică “Carum Carvi” a fost desemnat planta anului 2016 de către Cercul de Studiu “Istoria dezvoltării plantelor medicinale” de la Universitatea din Wuerzburg din Germania. În România, chimenul este cunoscut şi sub denumirea de secarea, chimion, chimin sau chiman.

 

Calităţi dovedite ştiinţific

 

Cunoscut mai ales pentru calităţile sale de aromatizare a mâncării, chimenul are multiple calităţi terapeutice, dovedite ştiinţific.

Astfel, seminţele de chimen sunt o sursă bogată de fibre dietetice. 100 g de seminţe furnizează 38 g de fibre, 100 % din aportul zilnic recomandat şi ajută la prevenirea constipaţiei.

Chimenul este bogat în antioxidanţi, precum luteina şi carotenul. Aceşti compuşi au rolul de a elimina radicalii liberi din organism, protejându-ne astfel de cancer, infecţii, îmbătrânire şi boli neurologice degenerative.

Chimionul este o sursă excelentă de minerale – fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc, magneziu. Cuprul este necesar pentru producţia de celule roşii din sânge. Fierul este necesar pentru formarea de celule roşii din sânge. Zincul este un co-factor în multe enzime care reglează creşterea şi dezvoltarea, generarea spermei, digestia şi sinteza acizilor nucleici. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi a fluidelor corpului care ajută la reglarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale.

Seminţele de chimen sunt, de asemenea, extrem de bogate în vitamine, precum vitamina A, vitamina C, vitamina E şi vitamine din complexul B.

Fitoterapia cu preparate din fructe de chimen se bazează pe acţiunea lor carminativă, antispastică, astringentă, diuretică, expectorantă, stomahică, galactogogă şi vermifugă. Ceaiul de chimion este recomandat spre utilizare mamelor în timpul alăptării, având rolul de a stimula secreţia lactată. Pentru un efect desăvârşit este indicat a se consuma ceaiul de chimen în combinaţie cu alte plante, precum ceai de chimen şi anason sau ceai de chimen, fenicul şi anason.

 

Dieta cu ceai de chimen

 

Este cunoscut faptul că, în ziua de astăzi, multe femei duc o luptă continuă cu kilogramele şi aleg să adopte un stil de viaţă benefic pentru sănătate prin sport şi alimente atent alese. Dacă vreţi să scăpaţi de kilograme în plus, puteţi adopta dieta cu seminţele de chimen.

Consumat în mod regulat, ceaiul de chimen ajută la slăbit prin arderea grăsimilor, mai ales în zona abdomenului. Iată ce trebuie să ştiţi pentru a putea începe o dietă cu ceai de chimen:

Pentru a putea vedea rezultate, trebuie băut ceai de chimion timp de o lună, în mod regulat, trei căni pe zi. Pentru a accelera procesul de ardere a grăsimilor se poate consuma ceai de chimen cu ghimbir, fiind cunoscut rolul important al ghimbirului în curele de slăbire.

Consumul de ceai de chimen creşte temperatura corpului, iar acest lucru intensifică metabolismul, conducând la arderea mai multor calorii fără a depune un efort suplimentar.

Astfel, ceaiul de chimen creşte cu până la 25% capacitatea organismului de ardere a grăsimilor.

Pentru cei care au probleme cu greutatea se recomandă cura cu chimen, existând nenumărate reţete în acest sens ce au ca efecte reducerea greutăţii corporale.

 

Moduri de folosire

 

De obicei, seminţele de chimen sunt folosite în ceai, ca un condiment şi ca tinctură pentru piele. Ceaiul de chimion și infuzia sunt cele mai bune pentru tratarea paraziţilor intestinali, infecţii ale tractului urinar, tuse, răceli, bronşită şi febră. De asemenea, el ajută la stimularea imunităţii. Infuzia de chimen este recunoscută pentru creşterea poftei de mâncare la pacienţii supuşi chimioterapiei şi este, de asemenea, utilă pentru îmbunătăţirea alăptării la noile mame.

Este recomandată administrarea de ceai de chimen dulce sau chimen negru pentru tratarea afecţiunilor stomacale, precum reglarea sucurilor gastrice acide sau pentru gaze la stomac. Una dintre utilizările sale importante constă în tratarea tulburărilor gastro-intestinale şi digestive. Este, de asemenea, folosit pentru a vindeca ulcerele gastrice datorită proprietăţilor sale calmante.

Ceaiul de chimen reprezintă o sursă importantă de vitamina C şi vitamine din complexul B.

În plus, îmbunătăţeşte digestia. S-a demonstrat că o lingură de seminţe de chimen după o masă grea poate îmbunătăţi capacităţile digestive ale stomacului. De asemenea, este benefic în ce priveşte reducerea stării de balonare pe care o resimţiţi după o masă copioasă.

Ceaiul de chimen dulce este de asemenea un bun diuretic şi laxativ. Seminţele de chimen acţionează ca un laxativ natural. Ceaiul de chimen sau adăugarea de seminţe de chimen în mâncare este suficient pentru a profita de acest efect.

Ajută la întărirea sistemului imunitar şi este benefic pentru tuse. Seminţele de chimen ajuta în tratarea simptomelor răcelii, printre care şi tusea. De asemenea, durerile în gât pot fi ameliorate cu ajutorul acestor seminţe.

Este indicat a se consuma ceai de chimen în cazul colesterolului mărit şi al gastritei. De asemenea, chimenul este indicat pentru anemie şi greţuri matinale.

Cum se prepară ceaiul

 

Prepararea ceaiului de chimen este foarte facilă. Astfel, avem nevoie de o linguriţă de seminţe de chimen la o cană cu apă. Se pun seminţele în ibric şi se încălzesc la foc mare timp de 5 secunde. Se adăugă apoi apă.

Lăsaţi ceaiul să dea în clocot, luaţi-l de pe foc şi lăsaţi-l deoparte câteva minute, cu ibricul acoperit cu o farfurioară.

Se pot adăuga şi alte seminţe, precum cele de fenicul. Este recomandat consumul de ceai de fenicul pentru beneficii mai mari.

Se strecoară ceaiul şi se serveşte simplu sau cu miere.

Contraindicaţii şi posibile reacţiia dverse

 

Ca orice produs folosit în exces, şi ceaiul de chimen poate avea efecte adverse. Pentru femeile gravide nu este indicat a consuma ceai de chimen în timpul sarcinii, ci doar ca un ajutor natural pentru alăptare. Consumul de ceai de chimen în exces în timp de sarcină poate cauza un avort spontan.

În ce priveşte administrarea chimenului copiilor mici, există şi riscul declanşării unei crize de epilepsie. De regulă, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motiv feniculul, în locul chimenului.

Consumul în exces de ceai de chimen dulce poate avea efecte adverse asupra sistemului digestiv, cauzând spasme. Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae). În cazul în care aveţi alergie la chimen, întrerupeţi consumul de ceai şi adresaţi-vă unui medic. Simptomele cele mai frecvente sunt mâncărimile şi înroşirea pielii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...