Un fost expert tehnic din municipiul Botoşani, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru mărturie mincinoasă şi uz de fals, după ce ar fi încercat să „aranjeze” o evaluare pe care trebuia să o facă într-un dosar aflat pe rolul instanţei de judecată. Sentinţa a fost însă atacată cu apel, cazul urmând să fie anlizat acum şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava.
Ştefan P. a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani în urmă cu aproape doi ani, după ce o anchetă efectuată în cauză a scos la iveală că în perioada 27 noiembrie 2014 – 18 februarie 2015, acesta, în calitate de expert tehnic, a făcut o serie de afirmații mincinoase într-un raport de expertiză tehnico-judiciară pe care l-a depus într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Botoşani. Bărbatul fusese solicitat de instanţă pentru a evalua prejudiciul în urma incendierii unui garaj din municipiu, incendiu în urma căruia au fost distruse şi deteriorate mai multe bunuri, inclusiv câteva costume populare. Doar că în raport el a precizat că prețul unui costum popular de damă ar fi fost de 365 lei, iar al unui costum popular de bărbați de 297 lei, susţinând că sumele i-ar fi fost puse la dispoziţie de o firmă din judeţul Neamţ, în calitate de producător, deși, în realitate, prețurile practicate de această societate erau net superioare, de 1.335 lei, respectiv de 1.385 lei. Mai mult, adresa la care făcea referire expertul şi care ar fi conţinut preţurile s-a dovedit a fi un fals.
Pus să explice diferenţele, expertul a invocat că ar fi preluat lista de preţuri de pe Facebook, doar că aşa-zisul document nu a mai fost găsit nicăieri. Ba, mai mult, ancheta procurorilor a arătat că firma din judeţul Neamţ nu a primit nicio solicitare de ofertă de la expert și nici nu a postat vreodată pe internet oferte de prețuri, semnăturile de pe presupusa ofertă fiind falsificate. Trimis în judecată, Ştefan H. A susţinut şi în instanţă că adresa cu pricina ar fi fost listată de pe un site de socializare, fără a cunoaște că era falsă, şi a invocat că dacă ar fi avut cunoştinţă că totul era fictiv nu ar mai fi atașat-o la raportul de expertiză. „Raportat la situația de fapt menționată și la modul în care a fost efectuat raportul de expertiză de către inculpat, se constată de către instanță că există o acțiune a inculpatului de a face afirmații mincinoase, prin prezentarea în cuprinsul expertizei a unei situații ce nu corespunde realității, cu scopul diminuării valorii bunurilor supuse expertizării”, au invocat magistraţii. Prin urmare, la sfârşitul procesului Judecătoria Botoşani l-a condamnat pe Ştefan P. La un an şi o lună închisoare cu suspendare sub supraveghere, timp de doi ani el fiind bligat să respecte o serie de măsuri stabilite de instanţă. Rămâne de văzut acum care va fi decizia Curţii de Apel Suceava.