Bătălia pentru supremaţie în PSD se opreşte când vine vorba de amnistie şi graţiere. Şi tabăra lui Liviu Dragnea, dar şi cea a nemulţumiţilor le promit social-democraţilor că în acest an vor beneficia de efectele amnistiei şi graţierii. Nu sunt siguri dacă se va întâmpla prin Ordonanţă de Urgenţă sau în Parlament, dar ştiu că legea va exista.
Taberele din PSD susţin că un demers privind amnistia şi graţierea este perfect legitim şi are loc şi în alte ţări. Nemulţumiţii de Liviu Dragnea promit însă mai multă transparenţă. „Şi amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care statul civilizat le face în orice ţară. Cele două trebuie date prin lege adoptată de Parlament”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Cei care i-au rămas alături lui Liviu Dragnea îi acuză pe contestatari că nu susţin proiectul privind amnistia şi graţierea. „Eu vreau să discut, dacă o să fiu invitat în Comitetul Executiv, să întreb care sunt interesele acestui grup de oameni care o apără pe doamna Firea în momentul în care prejudiciază imaginea partidului nostru şi în momentul în care dânsa spune că este împotriva amnistiei şi graţierii”, a declarat deputatul PSD de argeş, Cătălin Rădulescu.
Gabriela Firea spune că se încearcă demonizarea sa, dar fără motiv: „O Ordonanţă de Urgenţă nu ar fi corectă din punct de vedere juridic. Dacă este nevoie şi se prevede şi în Constituţie de amnistie şi graţiere aceasta trebuie să fie reprezentate de un proiect 100% legal, sustenabil, consolidat, care să nu pună în pericol nici pe cei care au avizat şi felul în care au avizat şi nici ţara”.
Problema a fost pusă de Liviu Dragnea în braţele premierului Viorica Dăncilă. „Ăsta e Guvernul României, trebuie să-şi asume ceva, sa vină cu o propunere sau să propună Parlamentului, lucrurile nu pot rămâne aşa”, susţinea recent Liviu Dragnea.
Florin Iordache a recunoscut că un proiect privind graţierea se află la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. În schimb, Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu se află niciun proiect pe această problemă.