Doi inspectori de la Inspecţia Judiciară au descins vineri dimineaţa la secţia Parchetelor Militare din cadrul Pachetului General, solicitând procurorilor tot dosarul penal care vizează violenţele comise de jandarmi împotriva manifestanţilor la mitingul din 10 august, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul acestui corp judiciar. Verificarea intempestivă a avut loc cu câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violenţelor din 10 august în calitate de martor, precizează G4Media, care apreciază că este vorba despre un „act grav de intimidare”.„Pretextul a fost să-l audieze pe procurorul Corbu şi să ia actele din dosarul violenţelor din 10 august făcut de procurorul Bogdan Pârlog ca să-i verifice activitatea, însă inspectorii de la IJ au luat la studiat tot dosarul. Nu doar li s-au comunicat actele procurorului Pârlog, dar li s-a predat tot dosarul să-l vadă câteva ore. Insistau sa li se pună la dispoziţie toate documentele, să vadă unde s-a ajuns cu ancheta. Vizita a fost una neanunţată. Aşa că au putut să-l liniştească cât de cât pe Dragnea. înainte de audierea lui la Parchet”, au declarat pentru G4Media.ro sursele din cadrul Inspecţiei Judiciare.
Solicitat să comenteze aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, a declarat pentru G4Media că „lucrările Inspecţiei Judiciare au caracter confidenţial”.
Potrivit unor experţi în drept penal consultaţi de G4Media.ro, Inspecţia nu avea nicio competenţă să verifice o lucrare de urmărire penală în curs.
Guvernul a prelungit prin Ordonanţă de Urgenţă, pe data de 5 septembrie, mandatele conducerii Inspecţiei Judiciare (Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan), care au expirat la data de 1 septembrie. Sub conducerea celor doi, Inspecţia acţionează ca o veritabilă armă în mâna PSD împotriva magistraţilor incomozi sau a cazurilor delicate. „Miza este menţinerea celor doi la conducerea Inspecţiei ca interimari, până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condiţiile de selecţie a şefilor Inspecţiei Judiciare”, au explicat sursele G4media.ro.
Inspecţia Judiciară a cerut pe 27 august sancţionarea procurorului militar Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei în ziua protestului şi a compus raportul pe baza căruia a fost întocmit dosarul penal care vizează reprimarea violentă a manifestaţiei. Potrivit Digi24.ro, Inspecţia Judiciară susţine, în urma unei anchete, că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol publicat în ianuarie 2018.