Inventivitatea bate recorduri în comuna Vorona. O trecere de pietoni apărută peste noapte pe drumul judeţean care străbate comuna îi pune în încurcătură atât pe şoferi, cât şi pe pietoni. Din câte povestesc localnicii, trecerea buclucaşă ar fi apărut în urmă cu circa trei săptămâni, din dreptul magazinului „Met-Axa” către partea cealaltă a drumului, spre benzinăria „BBB”. Că a fost făcută la repezeală se vede cu ochiul liber. Benzile albe sunt trasate cu mâna, sunt asimetrice şi se îngustează treptat. În loc să facă legătura între două trotuare, trecerea cu pricina se termină în şanţul de pe marginea drumului. Cu toate acestea, cel care a „pictat-o” a pierdut ceva timp cu operaţiunea în sine şi asta pentru că a trasat inclusiv acele benzi de protecţie, acolo unde ar trebui să oprească maşinile pentru a da prioritate pietonilor angajaţi în traversare. Că este ilegală o poate deduce oricine – trecerea nu este presemnalizată şi nici nu respectă standardele. În plus, nimeni nu şi-a dat avizul pentru ea – nici cei de la primărie, nici cei de la poliţie şi nici cei de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) care administrează drumul.
Autorul rămâne necunoscut
Realizată la circa 100 de metri de primărie şi aproape 200 de metri de postul de poliţie, aceasta a sărit în ochi trecătorilor. Cu toate acestea, nimeni nu ştie a cui a fost capodopera. Cristian Lupu, şeful postului de poliţie Vorona, crede că trecerea cu pricina a fost desenată pe asfalt la iniţiativa localnicilor, însă acum nimeni nu mai recunoaşte nimic.
„Acolo este un magazin, este staţia de carburanţi, iar undeva în spate este şi un bloc. Garantat a fost cineva care a vrut să-şi asigure trecerea, însă marcajul este ilegal”, a spus Cristian Lupu.
De aceeaşi părere este şi directorul DJDP, Cătălin Gheorghian, care spune că a sesizat poliţia încă din urmă cu aproape o săptămână. „În mod normal, cel care a făcut-o ar trebui să răspundă în faţa legii. Nu oricine poate realiza marcaje pe drumurile publice, oriunde şi oricum”, a spus Gheorghian, care a adăugat că va trebui să caute o soluţie şi pentru îndepărtarea acelei treceri ilegale.
„Vom vedea dacă poate fi ştearsă, dacă nu, va trebui acoperită”, a adăugat directorul DJDP. Paradoxul este altul – deşi trecerea cu pricina a fost „pictată” cu vopsea albă, fără aprobarea nimănui, celelalte treceri de pietoni din comună, semnalizate şi avizate de toate forurile, nu au marcajul pe şosea. „Noi am anunţat deja societatea cu care avem contract pentru realizarea marcajelor, drumul respectiv urmând să fie marcat longitudinal şi transversal cel mai probabil săptămâna viitoare”, a mai spus Cătălin Gheorghian.
Codul Rutier nu prevede sancţiuni
De partea cealaltă, însă, poliţiştii cred că cel care a făcut-o ar putea scăpa de răspundere. Şi asta pentru că în Codul Rutier nu se menţionează nimic cu privire la realizarea unor marcaje neautorizate. Astfel, legea sancţionează efectuarea unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fără autorizaţie de construcţie şi amplasarea unor construcţii, panouri sau reclame publicitare în zona drumului, fără autorizaţie, ori instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora. Dar marcajul de pe şosea nu intră în categoria mijloacelor de semnalizare, aici fiind incluse doar indicatoarele rutiere, şi nici în categoria obstacolelor de pe şosea.