Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Galaţi, în localitatea în extravilanul căreia, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost sacrificaţi 15 porci din cauza virusului. De data aceasta, pesta a apărut într-o gospodărie.
Focarul care a fost confimat în localitatea gălăţeană Tudor Vladimirescu este cel de al zecelea din judeţul Galaţi. Fiind vorba despre o gospodărie aflată în localitate, autorităţile au decis să eutanasieze toţi porcii începând de marţi.
„Avem confirmarea pentru un focar de pestă porcină la o gospodărie din Tudor Vladimirescu. În această dimineaţă, am analizat şi aprobat măsurile necesare, am decis să eutanasiem toate suinele din localitate. Toţi proprietarii de porci vor fi despăgubiţi indiferent dacă sunt sau nu crotaliaţi”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.
Echipele de inspectori sanitari şi de veterinari vor eutansia toţi porcii rămaşi în gospodăriile tărăneşti, deoarece în ultimele zile numeroşi proprietari şi-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.
„Erau înregistraţi 223 de porci. Vom afla câţi sunt în realitate, pe cei care îi găsim îi ucidem preventiv astăzi. Oamenii nu trebuie să refuze, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Ei primesc despăgubiri, în caz contrar pot fi sancţionaţi, suntem dispuşi să explicăm de mai multe ori”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia.
Probleme cu pesta porcină sunt şi în extravilanul municipiului Galaţi. Zilele trecute, lângă un complex de agrement a fost descoperit un porc mistreţ mort din cauza pestei porcine africane. De aceea, autorităţile au decis să intensifice partidele de vânătoare din judeţ şi să extermine toţi mistreţii din zona contaminată.
Conform planului de vânătoare, în judeţul Galaţi vânătorii au o cotă de peste o sută de mistreţi. În zona în care a fost descoperit un porc mistreţ mort din cauza pestei porcine vor fi vânaţi toţi cei 25 de mistreţi. Problema este că autorităţile nu reuşesc să găsească vânători, acestora fiindu-le frică de pesta porcină.
„Până la momentul acesta, pe fondurile de vânătoare din judeţul Galaţi au fost împuşcaţi 27 de mistreţi. Nu era niciun porc bolnav de pestă porcină printre aceştia. Porcul mistreţ mort a fost găsit vineri. În zona afectată vânătoarea se face numai la pândă şi dibuit. În zona Zătun credem că sunt în jur 25 de porci mistreţi. Încercăm să găsim vânători. În primul rând, oamenilor le este foarte frică să nu răspândească virusul, de aceea nu vin la vânătoare. În al doilea rând, vegetaţia este mare, iar rata de împuşcare este mică. În al treilea rând, ei merg la vânătoare, dar nu se aleg cu nimic. Săptămâna trecută am avut 13 partide de vânătoare la mistreţ, am strâns cam 10 vânători pe un fond de vânătoare”, a spus directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi, Adrian Dănuţ Alexandru.
Partidele de vânătoare vor fi organizate în regim de urgenţă deoarece virusul se poate extinde în Lunca Prutului, o zonă cu numeroşi porci mistreţi şi cu multe localităţi.