Dezinfecţie cu detergent şi clor, şi alea în cantităţi mici, liste întregi cu medicaţie ce trebuie cumpărată de pacienţi sau familiile acestora din cauza lipsurilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), sunt doar câteva exemple ale problemelor cu care se confruntă cea mai mare unitate sanitară, care dă vina pe furnizori şi licitaţii. Unii aparţinători fac acuzaţii chiar grave la adresa unor asistenţi, care îi pun să cumpere medicamente cu sacoşa. „Am avut tatăl internat şi a venit asistenta şi mi-a făcut listă cu tot ce a trebuit să cumpăr. În afară de vată, spirt şi seringi aveam tot pe listă. M-a costat peste 400 de lei pentru tratamentul pe trei zile. Dar într-o cutie în salon am văzut unul din medicamentele pe care îl aveam şi eu pe listă, iar cât am stat la el în salon nu am văzut o dată să se facă curăţenie”, a povestit fiul unui pacient internat pe o secţie medicală a SJU.
Unii şefi de secţie acuză faptul că în unele saloane au început să apară bacterii care pot da infecţii nosocomiale. De altfel, şi la controalele interne numărul de probe pozitive a crescut, deşi este în continuare sub limita de siguranţă, în prezent fiind aproape de 5%, în condiţiile în care la începutul anului au fost şi de 2% rezultate pozitive.
Reprezentanţii unităţii sanitare recunosc faptul că există probleme cu aprovizionarea cu dezinfectanţi de nivel mediu, adică cei mai folosiţi în spital, însă dau vina pe firmele de distrubuţie, unele din ele având avocaţi specializaţi doar în a contesta licitaţiile la dezinfectanţi şi a pune beţe în roate spitalelor. „La unele capitole sunt licitaţii în derulare încă din luna februarie. Sunt în permanenţă contestate, aşteptăm decizia de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care tot timpul ne dă nouă dreptate. Dar aşa se pierde timp”, a spus medicul prima epidemiolog Ştefan Bercea, purtător de cuvânt al SJU. Acesta spune însă că dezinfecţia cu detergent şi tablete de clor este la fel de eficientă, doar că aerisirea încăperelor durează mai mult, iar o parte din personalul de curăţenie nu doreşte să piardă mai mult timp cu curăţenia. Legat de listele de cumpărături pe care le primesc unii pacienţi sau familiile lor, acesta spune că la conducerea unităţii nu s-au primit reclamaţii în acest sens şi că cele mai multe medicamente se află în farmacia spitalului în permanenţă. „La începutul fiecărui an medicii şefi de secţie fac un necesar şi o estimare a ceea ce vor consuma şi cât pentru acel an. Dacă pe parcurs ei se răzgândesc şi vor alte medicamente asta cere timp şi noi licitaţii şi de aceea pot apărea unele probleme”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SJU. Cu toate acestea, reprezentanţii celui mai mare spital din judeş admit că pot fi şi cazuri izolate în care unii asistenţi să solicite pacienţilor să cumpere medicaţie care este şi în farmacia spitalului pentru un profit personal şi din acest motiv se vor intensifica unele controale pe secţii.