Comisia din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani care a anchetat cazul bebeluşului mort la 30 de ore după ce s-a născut la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie şi-a încheiat activitatea şi a emis şi concluziile. Potrivit medicului Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Mavromati”, bebeluşul a murit din cauza unei bronhopneumonii cu streptococ beta-hemolitic de grup B. Deşi părinţii sunt convinşi că bebeluşul a luat acest streptococ din Maternitate, reprezentanţii unităţii sanitare spun că infecţia a fost căpătată intrauterin. Concluziile anchetei interne au fost aduse, ieri, şi la cunoştinţa părinţilor, Otilia şi Lucian Alexandrescu, de către conducerea Spitalului Judeţean şi sunt bazate doar pe menţiunile literaturii de specialitate, nu şi pe probe. Acestea ar fi putut fi obţinute doar dacă s-ar fi recoltat mostre din placentă pentru analize, lucru care nu s-a întâmplat.
Medicii spun că s-a procedat ca la carte
Raportul evidenţiază că la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie au fost respectate toate protocoalele privind acest caz. „Starea generală a nou-născutului s-a deteriorat la patru ore de la naştere, motiv pentru care s-a impus transferul în Secţia Terapie Intensivă. Imediat după transfer s-au recoltat probe pentru examenul bacteriologic, agentul infecţios a fost pus în evidenţă la 24 de ore de la recoltare în exsudatul faringian şi în secreţia din conductul auditiv extern, cu menţiunea absenţei în secreţia pe sonda gastrică. S-a început antibiotico-terapia imediat, iar antibioticele din schema de tratament au fost cele corecte, ţintite, lucru demonstrat de antibiograma ulterioară. Conduita terapeutică în Secţia de Terapie Intensivă a fost conform protocoalelor şi procedurilor secţiei. Având în vedere evoluţia fulminantă a cazului, datele din literatură spun că evoluţia atât de rapidă poate fi numai din cauză intrauterină, nu din spital”, a precizat Ştefan Bercea.
Foto parinti: Otilia Alexandrescu susţine că nu a avut infecţia invocată de medici şi că bebeluşul ei nu a primit tratament atât de prompt cum se spune
Concluzii desfiinţate de părinţi
Cu toate acestea, părinţii au documente care atestă că mama nu era purtătoarea acestui streptococ, iar micuţul nu a fost internat pe reanimare după patru ore, ci după 10 ore de la naştere, atunci când au fost recoltate şi probe pentru analize, iar antibioticele au fost administrate abia după-amiaza, în ciuda celor afirmate de reprezentanţii unităţii sanitare.
Dosarul va fi trimis spre analiză şi către trei profesori universitari din Iaşi, care să se pronunţe dacă a fost sau nu culpă medicală. Cât priveşte o eventuală acuzaţie de malpraxis, medicul Ştefan Bercea a precizat că cei care se pot pronunţa în acest caz sunt cei din Colegiul Medicilor, nu unitatea sanitară.
Cazul se află în continuare în atenţia procurorilor, care au declanşat o anchetă după ce părinţii pruncului au făcut plângere.
CASETA:
Analize în plus pentru viitoarele mame
Tragedia de la începutul lunii a determinat, însă, conducerea Spitalului Judeţean să ia o serie de măsuri la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie, care constau în efectuarea unor analize suplimentare atât la internare, cât şi la naştere. Chiar dacă aceste măsuri vor genera costuri în plus pentru unitatea spitalicească, medicul Ştefan Bercea a precizat că salvarea vieţii bebeluşilor este mai importantă. „La intrarea pacientelor la Secţia de Obstetrică se va recolta coprocultură, amniocultură, dacă este cazul, şi însămânţarea secreţiilor din endocol, chiar dacă s-a efectuat investigaţia anterior internării. O altă măsură va consta în instruirea cadrelor medicale şi a pacienţilor de către medicii obstetricieni privind conduita şi modul de recoltare a probelor bacteriologice, şi se va face recoltarea pentru examenul bacteriologic a produselor biologice la naştere, inclusiv în caz de cezariană. La orice naştere se vor recolta probe din coprocultură, chiar dacă protocolul nu prevedea”, a declarat medicul Ştefan Bercea. Prin efectuarea acestor analize, care vor fi în plus faţă de cele de rutină care se fac în cazul fiecărei naşteri, se va şti dacă fătul a dobândit sau nu o infecţie intrauterin.