Patru transfugi din Bangladesh, care au reuşit să treacă ilegal frontiera de stat în România, au fost capturaţi, zilele trecute, de polițiștii de frontieră botoşăneni. Cei patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 38 de ani au fost reperaţi în municipiul Botoşani, în urma unei acţiuni organizată de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani. Cei patru cetăţeni străini, care nu își justificau prezența în zonă, au fost conduşi la sediul serviciului pentru cercetări. „Persoanele în cauză nu vorbeau limba română și nu aveau asupra lor documente de identitate. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt din Bangladesh şi au încercat să treacă ilegal frontiera în România cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen”, au precizat pentru „Monitorul” reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Persoanele în cauză au solicitat o formă de protecție pe teritoriul statului român și au fost predate către Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți (jud. Suceava). Totodată, poliţiştii de frontieră botoşăneni au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Ancheta deschisă de STPF Botoşani a fost extinsă pentru a se verifica dacă nu cumva grupul depistat în municipiul Botoşani era mai numeros. Din acest motiv, poliţiştii de frontieră au solicitat autorităţilor locale verificarea înregistrărilor video realizate cu camerele de supraveghere montate în municipiu în încercarea de a reconstitui traseul parcurs de transfugi.
Reţinerea celor patru cetăţeni din Bangladesh vine la câteva luni de la anihilarea unei grupări de traficanţi de persoane specializată în traficul de migranţi şi care acţiona pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava. Potrivit anchetatorilor, gruparea acţiona pe ruta Ibăneşti (Botoşani) – Dorohoi – municipiul Botoşani – Suceava. Migranţii erau racolaţi din Ucraina şi preluaţi de suspecţii botoşăneni care stabileau detaliile trecerii frontierei. După ce ajungeau în România, migranţii erau cazaţi pe raza judeţului şi transportaţi mai apoi în Suceava. Pe parcursul cercetărilor, structurile de combatere a crimei organizate au interceptat patru „loturi” de migranţi. Astfel, ancheta a început la mijlocul lunii mai, după ce într-una din camerele unui hotel de lângă Gara Suceava, poliţiştii au depistat trei cetăţeni de origine pakistaneză, care fuseseră aduşi de la Botoşani. Ulterior, în noaptea de 9 spre 10 iunie, alţi trei pakistanezi au trecut graniţa şi au fost descoperiţi a doua zi dimineaţă, în judeţul Botoşani, în timp ce hoinăreau în apropiere de frontiera cu Ucraina. În noaptea de 26 spre 27 iunie, la o distanţă de 700 de metri de linia de frontieră, grănicerii ucraineni au reţinut încă patru cetăţeni din Bangladesh, iar la o distanţă de aproximativ o sută de metri în interior faţă de linia de frontieră, în apropiere de Racovăţ (comuna Pomârla), poliţiştii de frontieră l-au prins şi pe botoşăneanul Florin Gabriel Z., care urma să-i preia pe transfugi. Pe 28 iunie, în timpul descinderilor organizate de DIICOT, dintr-un apartament din Rădăuţi au fost ridicaţi alţi şase migranţi.
Investigaţiile au mai scos la iveală că migranţii plăteau de regulă sume cuprinse între 6.000 şi 15.000 de dolari, fragmentat, pentru a putea fi trecuţi dintr-un stat în altul. Înainte de a ajunge pe teritoriul României, ei erau instruiţi să ceară statut de refugiat. Astfel, ei puteau ajunge în Centrul de Cazare a Azilanţilor Rădăuţi, din judeţul Suceava, de unde puteau fi preluaţi de ceilalţi membri ai reţelei din judeţul vecin, centrul având un regim deschis. Gruparea a fost anihilată pe 27 iunie, când procurorii DIICOT au organizat opt percheziţii, cinci în Botoşani şi trei în Suceava. Cinci botoşăneni – Florin B., Victor B., Mircea R., Ovidiu P. şi Gabriel Florin Z. – au fost arestaţi preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi în formă continuată. Alături de ei au ajuns după gratii şi doi suceveni, Ciprian Aurelian S. şi Florin Gheorghe G., bănuiţi că ar fi aderat la grupare, faţă de o altă persoană fiind dispusă măsura controlului judiciar.