Primăria comunei Vorona a găzduit ieri o amplă dezbatere pe tema violenţei în familie şi societate. Îngrijorate de amploarea acestui fenomen social şi conştientizând situaţia de criză prin care trece familia tradiţională, autoritățile comunei au decis să se alăture celorlalte instituții în acţiunile de combatere a violenţei.
Participanţii au discutat despre consecințele grave ale abuzurilor de orice fel și ale neglijenței în creșterea și educarea copilului. Au participat asistenţi sociali, părinți, cadre didactice, medici, preoți, poliţişti și reprezentați ai Direcției Județene pentru Protecția Copilului.
Potrivit organizatorilor, violenţa în familie și mai ales cea asupra copiilor este frecvent întâlnită, însă, din păcate, prea puţin cunoscută. Experţii în asistență socială susţin că în societatea românească acest fenomen este mult mai răspândit decât arată sondajele și asta pentru că multe dintre fapte nu sunt raportate poliţiei sau spitalelor. Violenţa în familie are numeroase efecte negative, grave, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, cu un impact social extins.
“Astăzi, familia naturală, tradiţională se află în criză, în mutaţie spre un viitor confuz şi incert, în ţara noastră şi în toată Europa, astfel încât criza familiei este percepută ca simptom al crizei civilizaţiei occidentale, o criză a societăţii contemporane însăşi. Violenţa este o încălcare a poruncii iubirii dată de Hristos, iar violenţa în familie, o anomalie cauzată de o criză spirituală, de îndepărtare a omului de Dumnezeu”, a declarat preotul Cristian Ștefan.
Săptămâna Culturii la Vorona continuă astăzi cu simpozionul “Vorona la Semicentenar, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri a României”. Simpozionul va fi urmat de cea de a 34-a ediţie a Festivalului Concurs de muzică populară vocală și instrumentală ,,Moștenite din Bătrâni”. La festival vor participa copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani din toată zona Moldovei. Aceştia vor fi acompaniaţi de Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi, dirijată de profesorul Marcel Dupu.