Aproape 18.000 de botoşăneni şi-au cerut taxele de înmatriculare a maşinilor înapoi. Acesta este numărul de cereri de restituire depuse la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice până pe 31 august, adică până în ultima zi permisă de lege pentru această operaţiune. Au fost şi botoşăneni ce au lăsat depunerea cererilor pe ultima sută de metri, aproape 600 de documente fiind înregistrate doar în ultimile patru zile în întreg judeţul. Suma totală solicitată de botoşăneni este de cca 41,6 milioane de lei, iar vestea bună este că s-a derulat şi un număr consistent de restituiri ale taxelor, la data de 3 septembrie fiind înapoiate 13,1 milioane de lei, deci aproape 32% din totalul cerut de proprietarii de autovehicule.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cifrele arată că cele mai multe solicitări, în număr de 11.000, se referă la „timbrul de mediu”, 4000 sunt cererile celor ce au plătit „taxa de poluare”, iar cca 3000 de documente cer înapoi „taxa specială” şi „taxa de emisii poluante”. Indiferent de denumirea lor, toate reprezintă sume de bani plătite în anii anteriori la înmatricularea vehiculelor, Guvernul actual fiind obligat de către autorităţile europene să le restituie. Misiunea dificilă a specialiştilor de la finanţe include şi verificarea taxelor efectiv plătite, aceştia nefiind deloc surprinşi să vadă că, în multe cazuri, botoşănenii îşi încearcă norocul solicitând sume pe care nu le-au achitat niciodată.
Din cele declarate de finanţişti, plăţile se fac, în general, în două runde, beneficiarul primind prima dată taxa efectivă şi apoi dobânzile aferente. Însă nu înainte ca fiecare beneficiar să fie verificat dacă nu cumva are datorii la stat, acestea scăzându-i-se din ceea ce are de primit acum înapoi.
Plăţile au început cu restituirea taxei speciale şi a taxei de poluare, suma totală solicitată la nivelul judeţului fiind de 8,3 milioane de lei, bani ce au fost deja viraţi în conturi. S-a început şi plata taxei de emisii poluante, cca 35-40% dintre solicitanţi primindu-şi deja banii, 5 milioane de lei fiind totalul pe care Fiscul trebuie să-l achite pe această speţă. „Nu au fost până acum blocaje în ceea ce priveşte comunicarea cu cei de la Mediu. Sumele pe care le-am solicitat după ce s-au emis deciziile de restituire au şi fost alocate de la Bucureşti.”, ne-a declarat unul dintre specialiştii implicaţi în dificila operaţiune, acesta arătându-se optimist în ceea ce priveşte termenele la care statul român s-a angajat să finalizeze returnarea taxelor de înmatriculare.
Conform acestora, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuie restituită în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.