Canotorii botoşăneni s-au abonat la aur la întrecerile internaţionale la care iau startul. Mugurel Semciuc, Ciprian Huc şi Mădălina Hegheș au cucerit patru medalii de aur la Campionatul European de canotaj pentru tineret ce s-a disputat în acest weekend la Brest, Belarus.
Mugurel Semciuc este performerul delegaţiei, cucerind două medalii de aur în probele de 4+1 şi 8+1, în timp ce Ciprian Huc şi Mădălina Hegheş au cucerit aurul european în probele de patru rame masculin, respectiv.
Echipajele româneşti au luat startul ieri în 11 finale şi au cucerit opt medalii, toate de aur. Drumul spre aur l-au deschis băieţii din barca de 4+1, Mugurel Semciuc, Robert Dedu, Cristi Hîrgău, Adrian Munteanu şi cârmaciul Alexandru Chioseaua. Ei au dominat categoric prima finală a zile, câştigând-o fără emoţii, la fel ca şi în semifinale.
Al doilea echipaj românesc care a devenit ieri campion european de tineret este cel de patru rame feminin din care făcea parte şi Mădălina Hegheş, ultima campioană descoperită de antrenoarea Elena Iacob. Alături de colegele Amalia Bereş, Georgiana Popescu, Roxana Parascanu, Mădălina Hegheş a demonstrat că evoluţia care le-a adus în finală nu a fost una întâmplătoare şi s-au impus la capătul unei curse superbe.
Barca masculină de patru rame a fost fără adversar în finala europeană. După ce tot anul acesta au devenit şi campioni europeni de seniori şi campioni mondiali de tineret, Vasile Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu şi botoşăneanul Ciprian Huc au devenit şi campioni europeni, la capătul unei curse fără istoric.
Mugurel Semciuc a încheiat ziua la fel cum a început-o, cu o medalie de aur, de această dată în proba de 8+1. Pe lângă medaliaţii din barca de 4+1, în ultima probă a zilei au mai tras şi Alexandru Tănasă, Marian Cireaşă, Iulian Chelaru şi Sabin Baitoc.
Celelalte medalii ale zile au fost aduse de: Mihai Chiruţă (în proba de simplu), Alexandru Ciobică şi Sorin Lehaci (în proba de dublu rame), Larisa Roşu şi Ancuţa Bodnar (în proba de dublu vâsle) şi Elena Logofatu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pascanu şi Simona Radiş (în proba de patru vâsle).
„Sunt rezultate deosebite, care vin la capătul unui an de excepţie pentru canotajul românesc, care încă ne mai poate rezerva surprize plăcute. Toţi aceşti tineri sportivi au muncit foarte mult, au făcut mari sacrificii, alături de antrenorii lor pentru a ajunge la asemenea performanţe. Deci nu e nimic întâmplător. Suntem foarte bucuroşi şi cred că avem un viitor frumos în acest sport”, a declarat Iulia Bulie, antrenoare la lotul naţional şi la CS Botoşani şi cea care, alături de soţul său, George, i-a descoperit şi format pe Ciprian Huc şi Mugurel Semciuc.
Botoşăneni la Olimpiada tinerilor
Aceasta nu este ultima mare competiţie la care participă canotorii botoşăneni. Trei dintre juniorii de top ai României, Tabita Maftei (prospăta campioană mondială de juniori I în proba de simplu), Alina Baleţchi şi Dorin Simion sunt în cantonament pentru întrecerile Jocurilor Olimpice pentru Tineret (JOT) de la Buenos Aires, din perioada 6-18 octombrie. „Întrecerile de la JOT sunt mai importante şi se vor disputa după un sistem inedit cu preliminarii în care se adună puncte şi care vor presupune întoarceri pe culoar, iar apoi vor urma seriile, semifinalele şi finalele care se vor disputa pe o distanţă mult mai scurtă decât în cursele tradiţionale, de numai 500 de metri. Aşa că am preferat ca cei trei să-şi continue pregătirile la Orşova”, a declarat Iulia Bulie.
La JOT sunt aşteptaţi 3.998 de sportivi din 206 de ţări cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani.
Delegaţia României va fi reprezentată de 32 de sportivi. Numărul componenţilor echipei olimpice are şanse să se mărească prin redistribuirile care vor avea loc în luna aceasta, fiecare ţară putând participa cu maximum 75 de sportivi la sporturile individuale şi cu maximum două echipe (una feminină şi una masculină).