Fundaţia Academică „August Treboniu Laurian” a mai făcut ieri un pas important în demersurile vizând învăţământul universitar de stat la Botoşani. Despre acest deziderat al botoşănenilor s-a discutat ieri într-un cadru academic. Memorialul Ipoteşti a fost ieri gazdă a participanţilor la cea de a 42-a ediţie a Congresului Academiei Româno – Americane (ARA 42), care se desfăşoară în perioada 26 – 29 august, sub patronajul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Programul de la Ipoteşti a inclus două sesiuni de comunicări ştiinţifice şi colocviul cu tema „Învăţământ universitar de stat la Botoşani”. Printre cei care au susţinut comunicări s-a aflat şi scriitoarea Lucia Olaru Nenati. Renumitul eminescolog a vorbit despre Eminescu şi pasiunea lui pentru muzică, după care a oferit audienţei un recital poetic şi muzical.
Colocviul „Învăţământ universitar de stat la Botoşani” şi-a propus să identifice căi şi mijloace pentru înfiinţarea la Botoşani a unor instituţii de învăţământ universitar de stat. Moderatorul colocviului a fost Florin Egner, preşedinte executiv al Fundaţiei Academice „August Treboniu Laurian”.
Cătălin Flutur – primarul municipiul Botoşani, a arătat că este un susţinător al învăţământului universitar de stat la Botoşani, adăugând că municipalitatea are posibilitatea de a oferi un sediu pentru o instituţie de învăţământ superior. Au mai avut intervenţii profesor universitar Corneliu Munteanu – Facultatea de Mecanică a Universităţii „Gheorghe Asachi”, profesor universitar Nicolae Boţu – Facultatea de Arhitectură şi Construcţii a Universităţii „Gheorghe Asachi”, George Ervan Grigoriu, cercetător ştiinţific la Academia Română, profesor universitar Vasile Badiu, Traian Apetrei, directorul Teatrului Eminescu, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, profesorul Corneliu Furtună
Ileana Costea, preşedintele Congresului ARA 42, profesor universitar la Northridge, Universitatea Statului California, şi-a exprimat convingerea că aceste demersuri vor avea finalitatea dorită, iar municipiul Botoşani va avea învăţământ universitar de stat.
„A fost un colocviu foarte aplicat, intervenţiile fiind foarte interesante. Prezenţa unor oameni grei din învăţământul universitar tehnic de la Iaşi a fost de bun augur. Este a treia etapă pe care noi o parcurgem pentru înfiinţarea la Botoşani a unei instituţii de învăţământ universitar de stat. Am ajuns la momentul în care trebuie să avem contact personal cu universităţile din Iaşi, pentru a-şi extinde activitatea şi la Botoşani”, a declarat Florin Egner.