duminică, decembrie 22, 2024
AcasăPrima PaginăŞefii CJ ne fac cel mai scump gunoi

Şefii CJ ne fac cel mai scump gunoi

Taxa pentru gunoi este aproape de a fi majorată din nou, iar cei mai afectaţi vor fi în primă fază botoşănenii beneficiari ai serviciului de salubritate. Asta după ce Diasil, operatorul care se ocupă de administrarea depozitului de deşeuri de la Stăuceni, a cerut o majorare de la 1 septembrie a tuturor tarifelor pentru serviciile de salubrizare. Astfel, o comisie din cadrul Consiliului Judeţean (CJ), formată din specialişti ai instituţiei, funcţionari publici din cadrul Direcţiei Servicii Publice, Direcţiei Buget Finanţe, Direcţiei Juridice, un expert financiar, dar şi un manager au negociat timp de aproximativ două luni noile tarife.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


„Cei de la Diasil au cerut o majorare a tarifelor pentru salubritate. După primul an de la punerea în funcţiune a depozitului de deşeuri, puteau conform contractului să solicite acest lucru. Noi ne bucurăm că nu au făcut-o după primul an şi au făcut-o abia după doi, pentru că anul acesta în august s-au împlinit doi ani de când s-a semnat contractul, dar abia anul trecut în septembrie a început preluarea deşeurilor de pe toate cele cinci zone din judeţ. Ei ar fi vrut încă de anul trecut să facă majorările”, a declarat Liviu Toma, vicepreşedinte al CJ.

 

Creşterile ajung până la 300%

 

În acest context, în şedinţa ordinară de mâine a CJ, va fi supus votului un proiect de hotărâre prin care, de exemplu, preţul pentru depozitarea unei tone de gunoi la Stăuceni va creşte de la 35,11 lei tona la 58,82 de lei tona, preţul pentru transportul deşeurilor reciclabile va creşte de la 16,44 de lei tona la 51,8 lei tona, iar tariful de operare pentru serviciile de transfer, transport şi depozitare deşeuri menajere va creşte de la 51,55 lei tona la 110,62 lei tona.

În ciuda declaraţiilor făcute de reprezentanţii CJ, contractul prevede posibilitatea unei negocieri a tarifului, în nici un caz obligativitatea acesteia. În schimb, conducerea CJ a preferat să poarte aceste negocieri, deşi avea posibilitatea să le refuze, favorizând astfel societatea Diasil în detrimentul botoşănenilor.

„Există un articol în contract care spune că pentru menţinerea echilibrului financiar al operatorului trebuie făcute majorări. Pe de altă parte, în aceste negocieri s-a ajuns la un numitor comun, într-o negociere nu poate câştiga doar o parte. Consiliul Judeţean a solicitat program de duminică şi am obţinut de la 1 septembrie ca în fiecare sâmbătă şi duminică să fie depozitul deschis câte cel puţin patru ore. Dacă se va constata că vor creşte cantităţile de deşeuri sau vor fi organizate evenimente într-o anumită comună şi se consideră că este nevoie ca depozitul să fie deschis, atunci operatorul poate decide acest lucru. Consiliul Judeţean nu va plăti nici un leu în plus pentru eventualele prelungiri ale programului”, a încercat să explice Liviu Toma.

 

Oficialii CJ pun primăria într-o situaţie ingrată

 

Oficialul spune că populaţia nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma acestor majorări, iar preţul de 13 lei de persoană/lunar ar trebui să rămână neschimbat. „Din câte ştiu eu, această modificare de tarife nu reprezintă un efort financiar suplimentar pentru populaţia de la blocuri. Se va vedea cum va reuşi Primăria Botoşani să gestioneze situaţia de la case. Primăria încasează în continuare taxa specială din documentaţia de finanţare aferentă anului 2018 şi sunt convins că a avut în vedere acest lucru când a stabilit tarifele pentru populaţie. Nu a crescut nici populaţia de la blocuri şi nici cantitatea de deşeuri, astfel că nu ar trebui să crească tarifele”, a adăugat vicepreşedintele CJ.

Pentru botoşănenii care locuiesc la case, situaţia ar fi diferită. „Ei au contract direct cu operatorii care ridică deşeurile. Astfel, aceştia pot să se ducă la fiecare locuitor în parte şi să aibă o negociere directă, li se prezintă noile tarife, cheltuielile şi în final li se aduce la cunoştinţă suma de plată”, a mai spus Liviu Toma.

 

Şeful Consiliului Judeţean susţine majorările

 

Preşedintele CJ, Costică Macaleţi, este de acord cu rezultatul acestor negocieri. „Din punctul meu de vedere totul este ok şi se încadrează conform legilor în vigoare. De doi ani cei de la Diasil au lucrat cu tarifele licitate la vremea respectivă”, a declarat Costică Macaleţi.

În schimb, conducerea Primăriei Botoşani spune că şi cei de la Diasil ar trebui să-şi respecte obligaţiile şi nu doar să ceară măriri de preţuri, care sunt suportate până la urmă de populaţie, indiferent de ce spun reprezentanţii CJ. „Avem două tipuri de probleme, dacă e vorba de majorarea tarifelor pentru depozitare, dar cred că discuţia este legată de colectare şi transport. Astea sunt soluţii cerute prin master plan, prin angajamentele pe care le-am luat cu toţii vizavi de proiectul respectiv. De ce cere Diasilul, nu ştiu să vă spun, pentru că nu administrăm noi povestea asta. Cineva până la urma urmei a semnat acel contract, nu noi. Tot după un an, ei trebuiau să ia măsuri pentru a pune în funcţiune banda de colectare selectivă, de disipare a acelor deşeuri, nu mai ştiu dacă au pus-o la punct sau nu”, a spus primarul municipiului, Cătălin Flutur.

Potrivit acestuia până la urmă vor avea de suferit tot generatorii de deşeuri, adică populaţia.

„Fiecare îşi ţine partea lui din contract, numai că nu suntem noi semnatari ai contractului cu Diasil”, a încheiat edilul.

 

„Ni se bagă pe gât preţuri mai mari”

 

Nici consilierii judeţeni liberali, cei care ar putea să blocheze mâine noile tarife, nu sunt de acord cu majorările care ar afecta populaţia judeţului. „Eu am cerut lămuriri de la cei care au purtat negocieri, iar ei spun că de fapt este o restabilire a unui echilibru contractual, adică în momentul în care Diasil a licitat pentru a administra depozitul a venit cu preţuri mai mici, iar acum că se propune o creştere cu cel puţin 48% a tarifelor, din punctul meu de vedere, dar şi al liberalilor este exagerat, nu se justifică în nici un caz. Am cerut şi explicaţii directorilor de specialitate din CJ, iar ei dau asigurări că nu vor creşte tarifele la populaţie anul acesta, dar de la 1 ianuarie 2019 ce facem? Clar că se va propune o creştere de preţuri. Cu siguranţă noi grupul liberal nu vom susţine acest proiect de creşterea a tarifului. Am ajuns în situaţia în care vrem nu vrem ni se bagă pe gât nişte preţuri mai mari”, a spus Gheorghe Sorescu, liderul grupului liberalilor din CJ.

 

Oraş îngropat în gunoaie

 

Toate aceste scumpiri vin în contextul în care, la sfârşit de săptămână, oraşul este îngropat în gunoaie, ghenele fiind pline în fiecare duminică, iar botoşănenii acuză mirosul insuportabil. În prezent, botoşănenii plătesc 13 lei/lunar pentru taxa de salubrizare, ceea ce înseamnă că o familie cu trei membri plăteşte aproape 500 de lei anual pentru gunoi. În cazul în care tarifele cerute de Diasil vor fi aprobate de consilierii judeţeni, cel mai probabil aceste tarife vor fi majorate.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Anton Curelariu, administratorul Diasil nu a răspuns la telefon.

În judeţele vecine, taxele pentru salubrizare sunt mult mai mici. Astfel, sucevenii achită o taxă lunară de 9 lei de persoană pentru gunoi, în timp ce la Iaşi cetăţenii de la bloc achită lunar 8,5 lei de persoană, iar cei de la case 14 lei pentru o persoană.

Potrivit lui Ovidiu Aparaschivei, directorul Ecoproces Botoşani, la nivelul judeţului nostru, prin master planul vizând deşeurile, a fost instituită o taxă unică de salubrizare, respectiv 2,4 lei de persoană lunar în mediul rural şi 8,3 lei de persoană lunar în mediul urban.

În municipiul Botoşani, cuantumul taxei de 8,3 lei de persoană va fi aplicat la 1 ianuarie 2019, deoarece în acest an mai este valabil vechiul contract încheiat între municipalitate şi Urban Serv. Taxa unică de salubrizare nu se aplică nici la Dorohoi, unde este un contract în derulare care va expira pe 1 ianuarie 2020. Dorohoienii plătesc în acest an o taxă de salubrizare de 12,5 lei de persoană pe lună.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

5 COMENTARII

  1. Chestia cu turcii: pretul hartiei pe care tiparim ziarul a ajuns la circa 700 $ tona, prin urmare deseul e cam la 1/10.
    Urbanserv a licitat la pretul corect, insa clauza cu renegocierea a fost pusa intentionat, dupa cum se vede. Abia acum incep profiturile adevarate pentru operatorul gropii de gunoi.

    Evident, este poveste colectarea selectiva, e o chestiune de preturi.

    Mai e si un zvon ingrijorator, cum ca directorul Urbanserv s-ar muta la concurenta…

  2. Turcii cumpără tona de hârtie cu 8-900 dolari. De ce suntem obligați să plătim în plus dacă sunt oportunități foarte mari de a scoate bani mulți din deșeuri? Practic la Botoșani este un atentat foarte mare la banii cetățeanului, vezi meceul, apa, asociațiile de proprietari ilegal constituite, gunoiul. Cine orchestrează toată această hoție?

  3. La incheierea contractului draga complice de la C J trebuia sa prevada in contraca ca nu au voie sa creasca pretul , dar cum stim atentatorii la buzunarele cetatenilor sunt complici cu autorii ….
    Faceti o noua licitatie care sa fie in interesul cetatenului draga CJ ,ca cetatenii te-au ales nu firma de salubritate care vrea profit de 300 la suta si care stim ….
    Draga C J lucreaza in interesul cetateanului , nu fi complice cu …

Botoșani
nori împrăștiați
-0.6 ° C
-0.6 °
-1.7 °
88 %
0.5kmh
48 %
Dum
4 °
lun
2 °
mar
7 °
mie
3 °
joi
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...