spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeNaționalAutorii manualului de Geografie, acţionaţi în judecată de EDITURĂ

Autorii manualului de Geografie, acţionaţi în judecată de EDITURĂ

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice a anunţat, luni, că îi va acţiona în judecată pe autorii manualului de Geografie de clasa a VI-a, după ce au fost tipărite peste 150.000 de exemplare în care s-au depistat mai multe greşeli, precizând că niciun manual nu a fost editat ilegal.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

“Niciun manual din toate cele editate de Editura Didactică şi Pedagogică, în acest an, nu s-a editat ilegal. Au existat multe acuzaţii din acest punct de vedere. (…) Identitatea evaluatorilor rămâne una ascunsă. Aş dori să-i rog frumos să nu mai îndrăznească vreodată să se înscrie ca evaluatori la o competiţie. (…) Când vezi că patru evaluatori şi un profesor universitar laudă o carte în asemenea hal, iar cartea are atâtea greşeli, din punctul meu de vedere este impardonabil. Este culpa autorilor care pe lângă că au scris manuscrisul cu atâtea greşeli, au mai declarat public că acele greşeli au fost făcute în timpul tehnoredactării de către editură”, a declarat Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, în cadrul unei conferinţe de presă organizată, luni, la Ministerul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, Maria Mihaela Nistor a mai precizat că manuscrisul iniţial al manualului de Geografie pentru clasa VI-a conţine mai multe erori decât varianta finală.

Nu avem tehnoredactor la el, autorii au trimis un manuscris în formă de manual şi şi-au asumat tehnoredactarea. Acum să vii să dai vina pe editură, mi se pare impardonabil. (…) Manuscrisul iniţial conţine mai multe erori decât manualul actual de Geografie. (…) Aceşti autori au încălcat flagrant adevărul şi vor fi acţionaţi în instanţă de către conducerea Editurii Didactice. (…) Ne vom adresa instanţelor judecătoreşti pentru recuperarea daunelor (n.r. – daunele pentru retipărirea manualelor). (…) Vreau să cred că este doar ignoranţă şi nu sabotaj”, a mai adaugat directorul Editurii Didactice şi Pedagogice.

Totodată, Maria Mihaela Nistor a mai spus că editura va face tot posibilul ca manualele de Geografie pentru clasa a VI-a să ajungă la elevi cel târziu în prima lună din anul şcolar, iar preţul pentru retipărirea acestora este de 300.000 de lei.

Reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare susţin că nu au avut acces la manuscrisele autorilor nici la depunere şi nici după anunţarea rezultatelor.

“Noi am primit manuscrisul conform procedurii – în plicuri sigilate, pe stickuri. Niciun angajat al Centrului de Evaluare şi Examinare nu a avut acces şi nu a văzut manualele nici la depunere, nici după anunţul rezultatului. (…) Din punctul nostru de vedere, Centrul Naţional a respectat procedura. (…) Evaluarea propriu-zisă a fost făcută de cei patru evaluatori, respectiv avizatorul ştiinţific, care îşi asumă întreaga responsabilitate pentru punctaj, respectiv pentru avizul ştiinţific. (…) Cei patru evaluatori au fost selectaţi în urma unui apel public reluat (…) şi au fost selectaţi prin extragere filmată dintr-o bază de date. Evaluatorii s-au înscris singuri şi trebuiau respectate nişte condiţii”, a declarat directorul general al Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, Marian Şuţă.

De asemenea, reprezentanţii Editurii Didactice şi Pedagogice mai anunţă că greşelile din cartea de istorie, despre care se vehiculează că ar exista, sunt doar nişte pseudo-acuzaţii din partea unor autori.

“Au apărut nişte pseudo-acuzaţii din partea unor autori care aveau manuscrisul declarat admis dar au primit aviz nefavorabil din partea mediului universitar. (…) Nu putem spune că manualul de Geografie, care va fi retipărit integral şi pentru care toţi cei implicaţi ne cerem scuze public şi m-aş bucura ca acelaşi lucru să-l facă şi autorii şi evaluatorii, pentru că discutăm de o culpă comună, seamănă cu manualul de istorie din punct de vedere a greşelilor. (…) Nu putem discuta de greşeli la istorie. Ceea ce autorii fac e o campanie de decredibilizare a instituţie, au fabricat greşeli şi nu au citit cu atenţie cerinţa”, a mai adăugat Maria Mihaela Nistor.

Mai multe greşeli au fost depistate, săptămâna trecută, în noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a. Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, că a cerut Editurii Didactice şi Pedagocice retipărirea în totalitate a manualului de Geografie unde au fost depistate erori, toate costurile fiind suportate de către editură. MEN a luat decizia retipăririi deoarece o simplă erată nu poate acoperi toate greşelile.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...