vineri, ianuarie 3, 2025
AcasăPrima PaginăPrimăria redeschide parcările cu plată

Primăria redeschide parcările cu plată

Toamna va debuta la Botoşani cu repornirea parcometrelor din parcările cu plată. Începând cu 3 septembrie, în 10 dintre cele 14 parcări cu plată, se va percepe un tarif de 1,5 lei pe oră. Practic, de săptămâna viitoare redevin funcţionale parcometrele, oprite pe 31 decembrie 2014, atunci când a expirat contractul pe care municipalitatea l-a avut cu firma Hi Speed Recovery (HSR).


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


În baza vechiului contract, cu HSR, primăria a achiziţionat parcometre, o maşină de ridicat şi dispozitiv de blocare roţi, bunuri de retur pe care a dat 48.150 de euro. Cumpărarea hârburilor la preţ de produse noi a iscat un imens scandal în deliberativul local.

 

Pas bătut pe loc an de an

 

Deşi primăria a cumpărat bunurile de la HSR în martie 2015, activitatea nu a fost reluată deoarece aleşii locali au tot bătut pasul pe loc în privinţa aprobării unui nou regulament şi stabilirii structurii care să se ocupe de administrarea parcărilor cu plată şi ridicarea maşinilor.  Acesta a fost supus dezbaterii consilierilor municipali în ianuarie 2016, însă aleşii locali au amânat discuţiile, motivând că este prea stufos şi că vor veni cu modificări. Fiind an electoral, preocuparea principală a edililor nu a mai fost rezolvarea haosului de pe străzile municipiului.

Astfel, a fost întocmit un nou regulament, aprobat în noiembrie 2017. De atunci lucrurile s-au derulat cu încetinitorul, ba cu revizia parcometrelor, cu actualizarea softului, cu predarea parcometrelor, blocatorilor de roţi, respectiv cu montarea indicatoarelor.

 

Parcări plătite prin sms

 

De administrarea parcărilor cu plată, respectiv blocarea/ridicarea maşinilor parcate neregulamentar se vor ocupa muncitori ai societăţii Eltrans. La parcările cu plată tariful a fost menţinut la 1,5 lei pe oră. Abonamentele pentru locurile de parcare din parcările cu plată pleacă de la 10 lei pe zi şi ajung până la 100 de lei pe lună.

Noutatea este că se va putea plăti şi prin SMS. „Introducem şi plata prin SMS. Am făcut contract cu compania Piconet prin aplicaţia TPark. Numărul la care va putea fi trimis un  SMS pentru efectuarea plăţii este 7420. Este un număr scurt unde se va trimite un cod care reprezintă numărul maşinii. Se va putea plăti şi cu card bancar, însă este necesară descărcarea unei aplicaţii. Consider că cei mai mulţi şoferi vor opta pentru plata prin SMS, pentru că este mult mai simplă”, a declarat Victor Ivănescu.

Tariful la plata prin SMS va fi de 0,35 euro plus TVA. La plata prin aplicaţie cu cardul bancar, va fi aplicat tariful stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local, respectiv 1,5 lei pe oră.

Parcometrele vor fi funcţionale zilnic, în intervalul orar 8.00 – 18.00, sâmbăta şi duminica acestea fiind închise.

 

Ridicarea maşinilor se amână

 

Măsura ridicării maşinilor nu va fi aplicată pe 3 septembrie, Victor Ivănescu, directorul Eltrans, explicând că aceasta nu este încă funcţională.

Potrivit regulamentului, pentru recuperarea maşinilor ridicate de pe domeniul public se va plăti 250 de lei, aceeaşi sumă urmând a fi achitată şi pentru transport autovehicul ridicat, la care se adaugă 35 de lei pe zi pentru depozitare, respectiv 30 de lei pentru blocare/deblocare roţi.

În parcările cu plată vor fi ridicate doar maşinile lăsate pe locurile persoanelor cu handicap, pentru celelalte maşini aplicându-se măsura blocării roţilor. Edilii au dat asigurări că maşinile vor fi ridicate doar în cazuri excepţionale, atunci când se blochează circulaţia sau este îngreunat accesul la unele instituţii, cum ar fi spitale, şcoli etc. În schimb, vor fi ridicate zecile de maşini abandonate pe domeniul public.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.7 ° C
7.8 °
5.5 °
62 %
3.4kmh
100 %
vin
8 °
sâm
3 °
Dum
2 °
lun
13 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Cel mai nou tip de afişaj electronic.

EDITORIAL

Guvern nou cu oameni vechi. Cam așa poate fi descris noul guvern patronat de Marcelașul cel Viteaz, dar, cum spuneam, asta nu mai miră...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...