În Anul Centenar, Cătălin Flutur, primarul municipiului, a iniţiat două proiecte de hotărâre vizând alocarea de fonduri de la bugetul local pentru achiziţionarea a două cărţi semnate de Lucia Olaru Nenati şi Gică Manole. Edilul a propus alocarea a câte 5.000 de lei pentru achiziţionarea cărţilor „Oamenii energiilor luminate” şi „1918”.
Fondurile acoperă achiziţionarea a câte 200 de volume ce poartă semnătura celor doi autori şi vor fi alocate de la capitolul „Acţiuni destinate Anului Centenar”. Cele 400 de cărţi care vor fi cumpărate vor fi donate bibliotecilor din municipiul Botoşani. Proiectele de hotărâre vor fi dezbătute de consilierii municipali, în şedinţa din 31 august.
Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, a propus edililor ca în cadrul activităţilor dedicate Anului Centenar să se reediteze cartea „Arcade Septentrionale”, apărută în anul 2007, la Editura Academiei Române, într-o nouă ediţie sub titlul „Oameni ai energiilor luminate”. Cartea semnată de Lucia Olaru Nenati a văzut lumina tiparului după mulţi ani de cercetări în arhive şi biblioteci şi tratează cu precădere modul în care personalităţi implicate în editarea revistelor culturale Junimea Moldovei de Nord, Revista Moldovei şi Revista şcoli, apărute în perioada Marii Uniri, au militat şi au contribuit decisiv la transpunerea acestui act istoric înr-o realitate concretă, cu pregnant ecou cultural şi de conştiinţă naţională. Printre personalităţile evocate în carte se numără Tiberiu Crudu, Constantin Iordăchescu, Toma Chiricuţă, Constantin Oprescu, NN Răutu, Dumitru Furtună. Potrivit autoarei, „această carte tratează activitatea excepţională a unor publicaţii, personalităţi şi instituţii din Botoşani în frunte cu botoşăneanul Nicolae Iorga, apostolul Marii Uniri, dar care, prin valoarea lor, au fost considerate a fi valabile şi reprezentative pentru întreg teritoriul naţional”.
„1918” constituie un omagiu adus evenimentului istoric al Marii Uniri, eveniment înfăptuit la 1 Decembrie 1918. Istoricul Gică Manole, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, a solicitat municipalităţii să finanţeze editarea a 200 de exemplare ale acestei cărţi, motivat de faptul că în acest an se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire.
OARE , autorii s-au deplasat si la unii urmasi a celora participanti la evenimentele anului 1918 si au cules date , ca vedem ca asta e specificul scrierilor istorice in ultima perioada , s-au au transcris niste ani si centralizat intimplari specifice evenimentului si pretind parale . De ce nu o fac si benevol asa o statistica in cinstea unirii , ce incantator suna , nu ca FLUTUR initiaza proiecte ptr. fonduri , na , am zis-o si pe asta .