Numărul şi aşa mare de prezentări la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a crescut şi mai mult în ultima perioadă. Motivul, sute de botoşăneni plecaţi la muncă în străinătate se întorc în vacanţă acasă şi încearcă să profite cât mai mult de timpul liber pentru a-şi face o evaluare a stării de sănătate.
Asta însă încercând să cheltuiască puţini bani sau chiar deloc, majoritatea nefiind înscrişi în vreun sistem de asigurări de sănătate, nici în România, nici în străinătate. „Sunt oameni care vin în ţară mai obosiţi decât au plecat şi mai bolnavi decât pot să-şi închipuie. Prima unitate la care se adresează este cea în sistem privat, însă când văd că şi acolo sunt programaţi, iar ei stau o perioadă scurtă de timp, astfel că apelează la UPU. Acolo nu li se percep taxe pentru manopere, pentru reactivi de analize, pentru materiale sanitare”, a precizat un medic din cadrul UPU.
În ultima parte a lunii iulie şi luna august, medicii din Urgenţe au ajuns să acorde aproape 200 de consultaţii pe zi, faţă de 160-170, cât ar fi media zilnică de prezentări. Marea nemulţumire a specialiştilor este că mulţi dintre cei veniţi de peste graniţă sunt violenţi verbal şi chiar fizic, iar alţii chiar au uitat să vorbească limba română. „A venit o doamnă, foarte aranjată şi care acuza dureri la o spate. Dar avea translator, în mod surprinzător, o femeie care s-a recomandat a fi mama ei. Pacienta vorbea în italiană, iar mama ei traducea, că o durea spatele de şase luni. Apoi, când i s-a făcut fişa de prezentare şi a prezentat actele, am văzut că pacienta <<italiană>> era de la Şupitca”, a povestit un asistent din cadrul UPU-SMURD.
De altfel, şi parcarea spitalului a fost „invadată” în ultimile săptămâni, de maşini înmatriculate în Italia, Marea Britanie, Irlanda sau Spania. Medicii spun că toţi cei care se rpezintă sunt evaluaţi şi consultaţi, chiar dacă unii trebuie să aştepte mai mult timp, nefiind urgenţe medicale. „Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, acest lucru le permite să nu respecte nici urgenţa, nici personalul sanitar şi nici ceilalţi pacienţi. Dacă stai să rezolvi o pilă sau o relaţie poţi pune în pericol viaţa celui care are nevoie reală de asistenţă medicală de urgenţă imediată şi necondiţionată”, a spus un medic urgentist.
Sa fim politicosi dar pragmatici . Cu nici o forma de asigurare de pus strainerii sa plateasca serviciile medicale ca la privat , doara e capitalism , nimic nu este pe gratis . .