În ultimele două luni s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe 317 persoane, 160 adulți și 157 copii, care prezentau înţepături de diferite insecte, de la căpuşe, la ţânţari sau albine şi gărgăuni.
Cei mai mulți au fost înțepați de căpușe care de altfel sunt și cele mai periculoase întrucât provoacă boala Lyme. Medicii spun că majoritatea celor care au ajuns la spital nu aveau nevoie de tratament, prezentarea fiind pusă mai mult pe seama sperieturii că ar putea să se îmbolnăvească. „Dintre pacienţii care s-au prezentat la spital, trei au necesitat tratament de specialitate, cu antibiotic. În populaţia de căpuşe, incidenţa căpuşelor infestate cu spirochetul care dă boala Lyme este scăzută la noi în judeţ. Mai des apar în mediul forestier”, a precizat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Potrivit cadrelor medicale, majoritatea persoanelor care ajung la spital au doar urma înţepăturii şi nu primesc niciun tratament, făcându-se doar toaletarea plăgii. „În cazul unei înţepături de căpuşă, trebuie să ne prezentăm la medic în momentul în care apare eritemul migrator. Acesta este primul semn şi primul stadiu al infecţiei bolii Lyme. Sau în cazul în care căpuşa rămâne ataşată de piele, pentru a fi scoasă de personalul specializat”, a completat medicul primar Ştefan Bercea.
De altfel, Primăria Botoșani a efectuat o nouă dezinsecție la începutul acestei săptămâni.