luni, decembrie 23, 2024
AcasăPrima PaginăDrumurile judeţene rămân ciuruite

Drumurile judeţene rămân ciuruite

Anunţatele lucrări de modernizare a drumului strategic nu vor începe anul acesta, astfel că nervii şoferilor care tranzitează cele 15 localităţi botoşănene vizate vor continua să fie puşi la încercare din cauza stării deplorabile a drumului. Deşi în toamna anului trecut, atunci când era semnat contractul de finanţare a obiectivului, dar şi în repetate rânduri după aceea, conducerea Consiliului Judeţean dădea speranţe botoşănenilor că în această toamnă ar putea demara lucrările, acest lucru nu mai este posibil din cauza procedurilor greoaie, care au fost prelungite nejustificat.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Proiectul drumului strategic, după care va fi modernizată artera, a fost finalizat la începutul lunii aprilie, iar de atunci acesta a rămas blocat într-un aviz de la CFR Călători, obţinut după luni de zile, şi unul de la Telekom, care nu va fi gata prea curând. De altfel, la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean (CJ), liberalii îi acuzau pe cei din conducerea instituţiei că, deşi au avut toate pârghiile necesare pentru a demara mai repede toate procedurile pentru a debloca investiţiile, nu au făcut-o.

„Nivelul investiţiilor la noi este zero”

„Beneficiaţi de toată puterea absolută, în toate instituţiile, iar nivelul investiţiilor la noi este zero, după doi ani”, spunea Mirela Saucă, consilier judeţean liberal. Astfel, botoşănenii mai au de aşteptat până la începerea efectivă a lucrărilor de modernizare. Asta în contextul în care vicepreşedintele CJ, Dorin Birta, spunea în urmă cu două săptămâni că în câteva zile va fi obţinut avizul, lucru care nu s-a întâmplat.

„Suntem încă la faza obţinerii avizului, s-a făcut vizionarea în teren, urmează să primim avizul de la ei, dar nu mai devreme de o lună de zile. Chiar astăzi dimineaţă (n.r., ieri), m-am întâlnit cu reprezentanţii proiectantului nostru, am vorbit inclusiv cu şeful de la Cluj. Trebuie să se facă o miniproiectare, o societate agreată de Telekom. Ulterior aceasta va fi prezentată proiectantului nostru, care mai departe o va trimite la Telekom, combinaţia stat-privat după care se obţine avizul final”, a spus Costică Macaleţi, preşedintele CJ.

Potrivit acestuia, următoarea procedură ar fi evaluarea întregului proiect de către cei de la ADR Piatra Neamţ. „Aceasta mai durează aproximativ o lună. Sper ca în noiembrie să putem scoate la licitaţie partea de execuţie-montaj. Ca să se înceapă lucrările nu mai este timp, există şanse doar ca firma câştigătoarea să facă pregătirea în teren pentru anul viitor”, a spus Costică Macaleţi.

Gafele pun în aşteptare zeci de mii de şoferi

Drumul strategic are o lungime totală de 106,2 kilometri, iar beneficiari direcţi ar urma să fie peste 50.000 de cetăţeni care ar trebui să aibă drumuri judeţene asfaltate în comunele Albeşti, Blândeşti, Călăraşi, Dângeni, Dobârceni, Gorbăneşti, Hăneşti, Hlipiceni, Lunca, Mihălăşeni, Răuseni, Suliţa, Todireni şi Truşeşti, precum şi cei din comuna Şipote din judeţul Iaşi.

Valoarea totală a investiţiei este de 334.307.160 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată a execuţiei este de 33 de luni.

Protest organizat de localnici

Ajunşi la disperare de starea impracticabilă în care se află drumurile judeţene care le străbat comunele, zeci de locuitori ai comunelor Răuseni, Hlipiceni şi Todireni au protestat la jumătatea lunii iunie în faţa CJ. Aceştia au venit cu goarne şi pancarte prin care îşi exprimau nemulţumirea. „Siguranţa rutieră =Viaţa”, „Străzi şi drumuri expirate, voi în jeep-uri şi palate” , „Umilinţa şi nepăsarea voastră dăunează sănătăţii”, „Voi aveţi palate, noi avem maşini stricate”, „Voi cu banii snopi –  noi dăm cu maşini în gropi”, au fost câteva dintre mesajele înscrise pe pancartele protestatarilor.

Oamenii spuneau că s-au săturat de promisiunile autorităţilor şi de amânări şi că starea drumurilor le pune în pericol viaţa. „Până la Răuseni ambulanţa face două ore, deşi sunt aproximativ 54 de kilometri de la Botoşani, iar dacă unul dintre noi face infarct nu avem nici o şansă de salvare. De fiecare dată când avem cazuri grave în localitate îi întrebăm pe cei de la ambulanţă de ce întârzie, iar aceştia spun că nu pot merge mai repede din cauza drumului”, a declarat unul dintre protestatari.

Inclusiv atunci, la întâlnirea cu reprezentanţii protestatarilor, Costică Macaleţi le dădea oamenilor speranţe. „Ştiu că zâmbiţi amar, aveţi dreptate în demersul dumneavoastră, sperăm ca în toamnă să începem lucrările”, spunea atunci preşedintele CJ. De altfel, oamenii au ieşit total nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor şi au ameninţat că vor reveni dacă lucrurile nu vor avansa în acest an.

Accident cu cinci răniţi din cauza stării drumului

Starea dezastruoasă a drumurilor judeţene era să se termine tragic pentru cinci botoşăneni. Anul acesta, în sâmbăta Paştelui, un accident grav a avut loc în Cerchejeni din cauza unui crater în asfalt. Trei copii şi doi adulţi au ajuns la spital, după ce un tânăr aflat la volanul unui Audi a intrat pe contrasens pentru a evita o groapă, lovind frontal un VW Sharan care se îndrepta spre Botoşani, la câteva zile după aceea gropile fiind umplute cu pietre.

Şi acel tronson de drum va fi parte din drumul strategic, iar evenimente asemănătoare se pot întâmpla oricând. „Nu putem face alte investiţii aici până nu vom face drumul strategic”, a spus în repetate rânduri Costică Macaleţi.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

3 COMENTARII

  1. Se lucreaza cu materiale de calitate zero cele mai ieftine ca profitul sa fie maxim si sa poata plati parandaratul!!
    Vedeti drumul Botosani -Saveni a fost turnat asfalt care daca rulezi pe el e ca si cum ai pluti pe un rau cu valuri mari , este groaznic ! nimeni nu raspunde cine a semant pentru calitate sa raspunda !!
    CORECT ??
    DOMNULE MACALET??
    DE CE NU VA IMPLICATI SA VEDETI BATAIA DE JOC DE BANUL PUBLIC!
    SAU NU AVETI CUM ??
    SE CHEAMA COMPLICITATE DOMNULE !!

  2. Ce dracu , banii din drum strategic au intrat in salarii , pensii , vouachere , etc. etc. , iar un proverb romanesc zice clar , nu se poate si cu buzele unse si cu slanina in pod . Ce preferati viitorii beneficiari ai drumului strategic , o mai puteti duce si traditional cu ce este pina iese dl. MACALEȚI la pensie . Multe cauze si motive ale neexecutarii se pot invoca insa cred ca nu-si are rostul enumerarea lor .

Botoșani
cer fragmentat
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
97 %
0.8kmh
68 %
lun
1 °
mar
2 °
mie
5 °
joi
1 °
vin
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Prefectul a ajuns primul, dar Federovici atacă pe turnantă.

EDITORIAL

Avem și nu avem președinte, avem și nu avem parlament, avem și nu avem guvern. Trăim consecințele unei serii de decizii proaste, începând cu...

EPIGRAMA ZILEI

Săraca vecina mea, Tinerețile-o omoară: Mai tot timpul este grea De când e ... ușoară! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...