spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeMedicalCicoarea, planta care purifică ficatul

Cicoarea, planta care purifică ficatul

Datorită substanţelor amare pe care le conţine cicoarea uşurează digestia şi favorizează eliminarea secreţiilor biliare, dar şi purificarea ficatului şi a splinei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Cicoarea este o plantă răspândită prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile ei tămăduitoare. Aceasta era cultivată încă din Egiptul Antic şi folosită pentru tratarea bolilor hepato – biliare.

În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu, cât şi părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi. Cicoarea este considerată înlocuitorul tradiţional al cafelei, fiind asemănătoare la gust.

Întreaga plantă de cicoare conţine un suc lăptos, al cărui constituent major – cam 45-60% – este inulină.

Proprietăţi

Cicoarea are proprietăţi eupeptice, colagoge, adică stimulează evacuarea vezicii biliare şi totodată o fluidifică, secreţiile digestive şi ajută funcţia ficatului, împiedică formarea pietrelor la fiere, reglează funcţia glicogenetică a ficatului, stimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, fiind eficientă în caz de diabet zaharat. Datorită uleiurilor volatile şi rezinelor aceste plante au acţiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăţă sângele), au efect laxativ, grăbind evacuarea colonului şi îmbunătăţind digestia, stimulează funcţia cerebrală, favorizează concentrarea, creşte atenţia, îmbunătăţeşte memoria, fiind importantă pentru susţinerea activităţii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Preparatele pe bază de cicoare mai sunt recomandate în caz de oboseală fizică şi intelectuală.

Mod de administrare

Frunzele proaspete pot fi utilizate în salate de crudităţi, având acţiune benefică asupra ficatului, de curăţare a sângelui şi detoxifiere generală. Sucul proaspăt poate fi consumat în amestec cu lapte, 1-2 linguri de suc la o cană de lapte băute dimineaţa pe stomacul gol sau seara înainte de culcare.

Infuzia se prepară din 2 linguriţe cu vârf de cicoare mărunţită la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 1-2 minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici înainte de masă.

În tratamentul afecţiunilor rinichilor şi ale ficatului se foloseşte decoctul de cicoare. Pentru a-l prepara puneţi 15-30 g de amestec de rădăcină, frunze şi flori la 1 I de apă, fierbeţi timp de 5 minute ,strecuraţi şi beţi 1 cană înainte de prânz şi de masa de seară sau adăugaţi o linguriţă cu vârf de cicoare instant la o cană de apă clocotită, adăugaţi lapte şi îndulciţi după gust.

Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamaţie a intestinelor trebuie să consulte un specialist în medicina plantelor înainte de a consuma cicoare.

 

Uleiul de in, beneficii uimitoare pentru organism

 

Uleiul din seminţele de in este prezent în alimentaţia oamenilor de mai bine de 9.000 de ani. Acesta este un produs natural, extras prin presarea la rece a seminţelor plantei de in. Uleiul este bogat în vitamine, minerale şi este o excelentă sursă de acizi graşi sănătoşi Omega 3 şi Omega 6. De asemenea acesta nu conţine gluten şi poate fi consumat de persoanele ce suferă de intoleranţă la gluten.

Uleiul de in poate fi inclus pe lista alimentelor cu beneficii extraordinare pentru sănătate deoarece acesta este capabil să regleze tensiunea arterială, scăzând astfel nivelul colesterolului, reglează pulsul, coagularea sângelui şi sistemul nervos.

De asemenea acest ulei acţionează ca un laxativ natural, pune sistemul digestiv în mişcare, ajutând la eliminarea toxinelor şi poate fi folosit chiar şi în cure de slăbire.

Datorită conţinutului ridicat de acid alfa-linoleic, uleiul de in ar putea fi capabil să stopeze apariţia cancerului şi să oprească dezvoltarea celulelor deja afectate

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMMENT

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...