Cătălin MORARU
redactor şef
Ministrul de interne Carmen Dan spune că nu are ce să îşi reproşeze vizavi de intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august. Despre cei care îi reproşează diverse, spune doar că „unii” vor să scape de ministrul de interne şi de guvern.
Aşa este, sunt mulţi care vor să scape de ministrul de interne Carmen Dan, care este o habarnistă semianalfabetă şi ea, ca restul mediocrilor de la conducere. Trecem peste declaraţiile de genul „aceste acţiuni de tip modus operandi” ale ministresei de la interne, care arată că, dacă ar fi un concurs pe bune, nu ar reuşi să fie nici secretară prin ministerul pe care îl conduce. Şi ajungem la declaraţia de după protest în care femeia asta spune că toate acţiunile jandarmilor au fost supervizate de un procuror. Militar, chiar. Deci femeia nu are habar, nu are nici cea mai vagă idee despre funcţionarea sistemului judiciar. Ce să facă procurorul în piaţă? Să le spună jandarmilor dacă e bine sau nu ce fac? Procurorul anchetează un caz post factum, după ce se întâmplă, nu înainte, e o chestie elementară. În mintea ministrului de interne, probabil poliţistul sună un procuror ca să îi spună „hai, boss, până aici, că vrea unul să îşi bată nevasta, să vezi şi matale în direct dacă încalcă legea”.
Să ne fie clar, Carmen Dan ot Videle, consiliera lui Dragnea ajunsă ministru, e mult mai dedicată lui Daddy de la PSD decât alţi miniştri, asta e diferenţa. Şi e complet lipsită de scrupule, chiar şi numai din motivul că dacă dispare Dragnea rămâne şomeră până la pensie. Nu ştie nici pe ce lume se află, iar din poziţia sa a reuşit să facă de râs toate structurile MAI. Însă a avut grijă să îşi tragă în subordine celebra „doi şi-un sfert”, serviciul de informaţii al MAI (nu mai e nevoie de acordul altcuiva, doar ministrul de interne numeşte sau demite şeful). Tot grijă a avut ca mai toţi şefii din poliţie şi jandarmerie să fie interimari, ca să fie mai ascultători şi să poată fi schimbaţi imediat.
Cum a fost schimbat şeful jandarmeriei, de altfel. Merită prezentat ca studiu de caz. Îl faci pe unul şef, îl pui să bată şi să gazeze oamenii şi, după ce ai sute de plângeri ale oamenilor molestaţi de jandarmi, îl dai afară pe respectivul ca pe o măsea stricată. Şi îl înlocuieşti cu altcineva, tot un credincios din Teleorman, dacă e posibil. Şi tot interimar, că nu se ştie niciodată. Cei care sunt agreaţi de alianţa de la guvernare – şi puşi să facă diverse mizerii – ar trebui să ia aminte la acest mod de lucru.
Cam aşa lucrează ministrul de interne Carmen Dan, sub atenta îndrumare a lui Liviu Dragnea, evident. Femeia conduce cu stângăcii majore şi fără să priceapă mare lucru unul din cele mai importante ministere ale României. A reuşit să îi facă de râs pe poliţişti şi să le arunce munca în derizoriu, jandarmii sunt văzuţi acum ca nişte brute fără minte care bat pe oricine, fără discernământ. Mai dă indicaţii şi la prefecţi, ultima e aia în care îi cerea prefectului de Buzău să rezolve problemele de la Întorsura Buzăului, localitate din judeţul Covasna.
Dar inteligenţa nu e o necesitate în guvernul Dăncilă. Importantă e loialitatea faţă de marele şef, iar aici, cum am mai spus, Carmen Dan excelează.
Având în vedere faptul că doamna ministru Carmen Dan nu face nimic de capul ei, ci doar respectă la virgulă ordinele partidului, putem trage nişte concluzii. În primul rând, acţiunile din ultima vreme arată, cum spunea cineva, sindromul unui regim fără sfârşit al PSD. Nu mai este mult timp pentru a opri aşa ceva. Şi tot oamenii de pe stradă trebuie să se ocupe şi de lupta asta, opoziţia nu există încă, iar preşedintele Iohannis nu prea mai e interesat de nimic.
Şi erdoganizarea asta a României continuă să fie sprijinită de o mare parte a populaţiei. Aşa se şi explică voioşia cu care refuză Carmen Dan să vină să explice în parlament ce s-a întâmplat în piaţă sau prefectul capitalei, doamna Cliseru, care refuză să trimită acte procurorilor militari.
Respectivele doamne ştiu că mulţi români se bucură că „au luat-o peste bot” ăia care tot manifestează prin piaţe şi le încurcă liniştea. Mai ales că şi motivele de ieşit în stradă sunt puţin confuze. Nu cer salarii mari, nu cer nimic pentru ei, ies pentru apărarea unor principii. Aşa că probabil au greşit ţara în care să protesteze.