Suntem înconjurați tot mai mult de tehnologie și zi de zi activitățile ne sunt ușurate de diverse dispozitive. În majoritatea cazurilor, aceste dispozitive sunt acționate de motoare electrice. Practic, e aproape imposibil să ne imaginăm o aplicație în cadrul căreia să nu fie utilizat un motor electric. Dificultatea intervine însă în momentul în care trebuie ales produsul potrivit. În vederea îndeplinirii acestei misiuni, specialiștii de la Braco oferă o serie de recomandări.
Brand-ul este renumit pe piața de profil pentru produsele și serviciile oferite, destinate atât segmentului industrial, cât și celui comercial sau chiar rezidențial. Iată care sunt criteriile de selecție de care trebuie ținut cont in alegerea unui motor electric:
Tipul alimentării
Utilajele care necesită alimentare, rețeaua electrică ce alimentează locația sau clădirea unde va fi utilizat motorul electric reprezintă factorii care determină și tensiunea de alimentare la care acesta trebuie să funcționeze. În majoritatea cazurilor, motoarele electrice sunt disponibile în varianta standard monofazată, însă există și situații în care apare nevoia utilizării celor trifazate.
Puterea oferită de motorul electric
Pentru a face o alegere potrivită din acest punct de vedere, cei care caută un motor electric trebuie să evite subdimensionarea sau supradimensionarea acestuia. În oricare dintre cazuri eficiența și randamantul au de suferit, iar consumul energetic va fi unul sporit.
Motoarele de putere mare utilizate în aplicații în care aceeași sarcină ar putea fi îndeplinită de unele de putere mai redusă vor consuma inutil resurse, iar cele subdimensionate, utilizate pentru aplicații ceva mai solicitante, vor avea de asemenea un consum mai ridicat, funcționând la capacitate maximă în încercarea de a oferi randamentul dorit. Necesarul de putere trebuie așadar calculat corespunzător, în vederea eficientizării consumului de energie.
Turația
Acest parametru de funcționare al motoarelor electrice prezintă o importanță deosebită. Aplicațiile diverse necesită tipuri de turații la fel de diverse. Ca exemplu, o bandă transportoare va avea un motor care va funcționa la un nivel de turație mai scăzut, în timp ce motorul electric utilizat la un utilaj pentru prelucrarea metalelor va necesita un nivel mai ridicat al turațiilor.
În unele situații, regimul de funcționare necesită și trepte de turație care pot fi ajustate în funcție de necesități, astfel cei interesați de motoare electrice performante vor trebui să țină cont și de acest aspect.
Tipul de mediu în care va funcționa motorul electric
În principal tipul de mediu determină și nivelul de protecție necesar pentru motorul electric utilizat. Situațiile sunt diverse: poate fi vorba de un mediu cu potențial coroziv, de medii cu umiditate ridicată, cu mult praf, ori de temperaturi extreme la care motoarele electrice vor trebui să ofere același randament.
Protecțiile suplimentare trebuie să existe în oricare dintre cazurile menționate mai sus, inclusiv pentru motoarele care funcționează în medii cu potențial exploziv.
Este sau nu necesară ventilația auxiliară?
Maniera în care este utilizat motorul electric în cauză va determina și nevoia de ventilație auxiliară. În special pentru acele motoare care funcționează în medii cu temperaturi ridicate ori pentru motoarele care funcționează în majoritatea timpului la turații reduse, asemenea sisteme de ventilație auxiliară devin absolut necesare.
Cât de specific este tipul de motor electric căutat?
În unele cazuri cei interesați de motoare electrice trebuie să-și adreseze și această întrebare. Piața oferă soluții variate, însă de regulă producătorii pun la dispoziția doritorilor serii de motoare electrice standard, realizate după parametri prestabiliți, care nu sunt de fiecare dată corespunzători cu cerințele specifice ale unei anumite aplicații.
Vestea bună într-un astfel de caz vine de la specialiști precum sunt cei de la Braco: motoarele electrice pot fi realizate și după specificațiile clientului, adaptându-se oricăror exigențe în ceea ce privește protecția, regimul de funcționare, puterea oferită, tipul de alimentare, consumul energetic sau treptele de turație. Seriile scurte de motoare electrice reprezintă astfel o soluție personalizată pentru cei care nu regăsesc în tipologiile standard soluțiile potrivite.
Având în vedere toate criteriile enumerate anterior, devine evident faptul că alegerea unui motor electric nu poate fi făcută de necunoscători. Cei care găsesc mult prea complicați și complecși parametrii menționați anterior pot oricând să apeleze la specialiști. Reprezentanții Braco – cei care au oferit și ideile de mai sus – pot fi astfel contactați utilizând datele disponibile în cadrul site-ului www.bracomotoareelectrice.ro.