miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocal BTBiserică disputată în instanţă. Zeci de enoriaşi în faţa judecătorilor

Biserică disputată în instanţă. Zeci de enoriaşi în faţa judecătorilor

Procesul intentat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) împotriva fostului preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la faţă” din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, pentru evacuarea din biserică, se dovedeşte a fi destul de complicat. Caterisit în urmă cu un an, Ioan Ungureanu a contestat măsura în instanţă şi a refuzat să predea cheile lăcaşului de cult, continuând să slujească. Concomitent, reprezentanţii MMB au făcut o plângere penală împotriva acestuia pentru practicarea ilegală a unei profesii. Doar că procesul de evacuare, derulat pe rolul Judecătoriei Botoşani, a luat o turnură neaşteptată. Şi asta pentru că în instanţă s-au prezentat zeci de localnici, care i-au luat apărarea lui Ioan Ungureanu, refuzând să-l primească în biserică pe noul preot delegat de MMB să slujească în sat. Din acest motiv, reprezentanţii Mitropoliei au extins solicitările în instanţă şi au venit cu o nouă acţiune în obligarea de a face, sperând că în acest mod MMB va reuşi să preia lăcaşul de cult din satul Schit Orăşeni.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Situaţia conflictuală a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei. Ulterior, reprezentanţii MMB s-au îndreptat împotriva acestuia, acuzându-l de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale. Pentru că preotul Ioan Ungureanu nu s-a conformat deciziilor MMB, el a fost sancţionat eşalonat cu avertisment, dojană arhierească, după care a fost oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte şi suspendat din funcţia de paroh pentru ca mai apoi să fie chemat în judecată în faţa Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a dispus, în vara lui 2017, caterisirea acestuia.

Toate încercările reprezentanţilor MMB de a prelua biserica au fost sortite eşecului, întrucât zeci de enoriaşi l-au apărat pe preotul Ungureanu. Ba mai mult, în momentul în care s-a încercat delegarea unui alt preot, spiritele au degenerat, solicitându-se intervenţia forţelor de ordine. Aşa se face că în noiembrie 2017 mai mulţi susţinători ai preotului Ioan Ungureanu au fost amendaţi de jandarmi pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, o parte dintre sancţiuni fiind anulate în instanţă. Situaţia conflictuală a generat însă şi aspecte incredibile. Astfel, în timp ce preotul Ioan Ungureanu, care în opinia MMB este caterisit, continuă să slujească în biserica din sat, preotul delegat de MMB slujeşte în cimitirul satului, pentru ceilalţi enoriaşi care au decis să nu intervină în conflict.

În schimb, cele două tabere continuă războiul în mod tacit, împânzind satul cu tot felul de mesaje postate pe gardurile locuinţelor, încercând să-i determine pe oponenţi să renunţe. Interesant este că printre cei care au mers în instanţă pentru a-i lua apărarea preotului Ioan Ungureanu sunt o parte dintre cei amendaţi în noiembrie 2017 de jandarmi. Având în vedere argumentele ivocate de fiecare tabără, magistraţii Judecătoriei Botoşani au fost în imposibilitatea de a da un verdict în cazul acţiunii de evacuare deschisă de Mitropolie. Astfel, la termenul de ieri, magistraţii au decis să amâne judecarea cauzei la o altă dată, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 22 august.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

3 COMENTARII

Botoșani
ninsoare
-1.2 ° C
-1.2 °
-1.4 °
74 %
1.9kmh
100 %
mie
1 °
joi
1 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...