O companie din Napoli – Italia este interesată de proiectul vizând reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Firma Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL este singurul participant la licitaţia organizată de municipalitatea botoşăneană. Anunţul a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 8 iunie, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit de două ori, tocmai pentru a da posibilitatea firmelor interesate să participe la licitaţie. Oferta singurului participant a fost deschisă pe 30 iulie. Comisia de organizare a licitaţiei are la dispoziţie maxim o sută de zile pentru evaluarea ofertei. Valoarea investiţiei este de 5,192 de milioane de lei.
Contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost semnat în luna februarie a acestui an, semnatari fiind primarul Cătălin Flutur şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamţ. Edilul a recunoscut că municipalitatea nu ar fi avut niciodată bani pentru a repune în valoare acest monument istoric.
La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, vor fi făcute lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric. Lucrările trebuie finalizate până în februarie 2021.
Proiectul a fost realizat cu fonduri asigurate de parohie, la începutul anului 2014. Documentaţia a fost refăcută tot pe cheltuiala parohiei pentru că structurile angrenate în derularea fondurilor europene au întârziat elaborarea ghidului.
Acest proiect a fost depus pe 25 noiembrie 2016, iar în februarie 2017 a intrat în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, a făcut demersuri pentru reabilitarea bisericii chiar de când a început să slujească aici, respectiv în urmă cu 18 ani.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551. Lăcaşul de cult este un monument istoric emblematic pentru Botoşani.
„Edilul a recunoscut că municipalitatea nu ar fi avut niciodată bani pentru a repune în valoare acest monument istoric.” „Valoarea investiției este de 5,192 de milioane de lei.” La meceu dai 11 milioane, dublu cât pentru Biserica Sf. Gheorghe. Ce face meceul cu acești bani? Una mie, una ție!!