Ciprian MITOCEANU
scriitor
Devine tot mai evident că egalitatea aia în faţa legii este doar un articol din Constituţie, unul de care nu se împiedică decât naivii. Băieţii deştepţi ştiu să se ridice deasupra legii sau să o ocolească. Mai mult, aceştia şi-au creat posibilitatea de a-şi da legi cu dedicaţie şi şi-au aservit instituţiile statului, dar au neruşinarea de a striga că sunt martiri ai statului paralel.
Paralelismul de care ne tot vorbesc a devenit realitate. O realitate înspăimântătoare, care ar trebui să ne pună pe gânduri.
Olguţa Vasilescu i-a atras atenţia preşedintelui Iohannis asupra faptului că a comis „un dezacord gramatical grav”, unul pentru care „nu l-a taxat absolut niciun tefelist” atunci când a spus că „persoane sunt luaţi de pe stradă” în timp ce înfiera activitatea Poliţiei Române. E un episod demn de cascadorii râsului, dacă ţinem cont cât de precar se exprimă în limba română mulţi dintre membrii Guvernului. Viorica Dăncilă nu e în stare nici măcar să citească fără să se încurce, în timp ce ministrul Educaţiei, Valentin Popa, admite că „manualele şcolare este un subiect intens” şi are adesea exprimări lipsite de coerenţă.
Ca şi cum nu ar fi de ajuns, imediat după ce a arătat cu degetul, Vasileasca a comis şi ea un dezacord: „Dar acolo a ajuns, acolo a ajuns, din păcate, Opoziţia din România şi preşedintele statului român. „Probabil din spirit de solidaritate cu Dăncilă şi restul găştii…
E drept că neamţul mai are scăpări în ce priveşte exprimarea, dar omul a dovedit că uneori este capabil să vorbească fără să citească de pe foaie. Merită taxat, absolut firesc, dar uite cine vorbeşte… Cineva care tace mâlc când vine vorba de dezacorduri şi ce se mai poate din ograda proprie.
Şi nu e vorba numai de exprimarea deficitară. PSD-iştii s-au ofuscat ceva de groază din cauza „salutului suedez” adresat partidului. S-au inflamat până acolo că au dat ordin Poliţiei aflate în subordine să ia măsuri. Şi s-au luat, cu consecinţele deja cunoscute. Asta nu-i împiedică pe PSD-işti să tolereze şi chiar să promoveze acele maşini înmatriculate în străinătate în care salutul suedez e reluat, doar că adresat adversarilor de la PNL. Aşa ceva nu reprezintă indecenţă în spaţiul public? Se pare că nu, de vreme ce nu e adresat partidului lui Dragnea. Ba postacii de partid se laudă pe toate reţelele cu „realizările” respective.
Tot în aceeaşi categorie se încadrează tricourile (sau tricoaiele, vorba unui alt agramat din guvern) cu mesaje plagiate – aşa sunt cei de la PSD, duc lipsă de imaginaţie, lucru dovedit şi la marele miting când au preluat o parte din sloganurile celor de la #Rezist – după salutul din Suedia. Doar că între cele două cuvinte a fost inserat textuleţul „de la”. Nu e clar pe cine salută astfel PSD. Pe adversarii politici, propriul electorat sau pe toată lumea? Cât timp nu se face precizarea necesară, fiecare e liber să tragă concluziile pe care le doreşte. Vreun cuvinţel care să condamne o astfel de manifestare? Nici vorbă. Păi dacă sunt oamenii PSD-ului…
Viceprimarul din Alexandria – Teleorman, desigur – Gică Anghel, l-a ameninţat public pe Răzvan Ştefănescu, posesorul celebrului număr de înmatriculare. Cică „chinezii nu fac mici nu numai din câini”. Cam greu cu gramatica, dar se iartă. E de la PSD. Nimeni nu i-a cerut demisia, nimeni nu l-a tras de urechi. Nici pentru ameninţări, nici pentru gramatică. Vorbim de partidul din care face parte.
Cristian Prescorniţoiu, şeful Inspectoratului pentru Construcţii Vrancea, a devenit celebru după ce i-a jignit pe românii din Diaspora. Omul se teme de protestul de pe 10 august; a trăit o viaţă din leafă de bugetar, a fost şef cu învârteli pe măsură, astfel că i-ar veni greu să se adapteze la o slujbă ce presupune doar leafa oficială şi roboteală cât cuprinde. Aşa că a reacţionat cum s-a priceput, fără să se teamă că ar putea fi pedepsit. E PSD-ist, aşa că i se iartă. Nu contează că e cu acte sau fără, dedicarea faţă de partid e mai importantă decât formalităţile. Şi cei de la partid se tem, aşa că, deşi mii de români au cerut demisia individului – sau să fie demis dacă nu simte nevoia să plece de pe funcţie – nu s-a întâmplat nimic. Ba dimpotrivă, armata de postaci are pretenţia să-l transforme în „erou naţional”. Dacă lucrurile vor continua aşa la un moment dat, individul va fi decorat şi un bulevard din Focşani îi va purta numele.
Aparent este vorba despre libertatea de exprimare. Care, atunci când vine vorba despre PSD, este absolut neîngrădită. Problemele apar când libertatea de exprimare apare în alte areale. N-ai voie cu anumite numere personalizate pentru că jigneşti membrii de partid.
George Badea, fostul director al Şcolii „Tudor Vladimirescu” din Târgovişte, a demisionat după ce a distribuit pe contul de socializare pamfletul regretatului Sorin Avram. Reţineţi, omul nu a scornit nimic, doar a distibuit o postare. Una care-l îndeamnă pe Dragnea să nu fie trist şi face trimitere la morţii din partea maternă, plus ceva salutare în suedeză. Şefii s-au inflamat şi demisia a fost gata. Nu e foarte clar dacă omul a rămas fără funcţia de director sau fără loc de muncă, dar de vreme ce trăim în România e clar că demisia a fost mai degrabă impusă.
Nu poţi să jigneşti partidul sau liderii lui. Doar PSD-iştii au voie să se exprime neîngrădit. Restul să aibă grijă…