Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a pregătit pentru botoşăneni un adevărat regal folcloric. Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cântecului, Jocului şi Portului Popular „Vasile Andriescu” a debutat ieri, cu un spectacol în Parcul „Mihai Eminescu”.
La festival participă ansambluri din 26 de localităţi botoşănene, dar şi formaţii din Braşov, Cluj, Galaţi, Maramureş, Olt, Suceava, Vaslui, respectiv localităţile Drochia şi Soroca (Republica Moldova).
Ieri, la deschiderea festivalului, Cornelia Ciobanu, directorul CJCPCT, a mulţumit tuturor celor care au răspuns invitaţiei organizatorilor şi a adresat felicitări instructorilor ansamblurilor, primarilor care se implică în promovarea folclorului autentic şi conducerii Consiliului Judeţean pentru sprijin.
Vasile Pohoaţă, realizator de emisiuni la Radio Iaşi, a mulţumit pentru invitaţia de a fi prezent la această tradiţională manifestare. „Nu sunt pentru prima dată aici, la o astfel de reuniune folclorică de înaltă ţinută artistică şi aşa va fi şi ediţia din anul acesta. Şi la celelalte ediţii am sesizat o preocupare făcută cu pasiune şi cu dăruire, dragoste pentru a menţine aceste formaţii în activitate şi de fiecare dată am sesizat valoarea repertoriului pus în scenă, dar şi valoarea vestimentaţiei cu care ansamblurile s-au prezentat aceste ansambluri. Merită toate aplauzele şi felicitările noastre şi maeştrii coregrafi, instructorii care se ocupă de pregătirea acestor colective artistice de amatori, dar şi primarii din localităţile de unde vin aceste colective artistice, coregrafice, şi, bineînţeles, meritul revine şi Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, cu toţi specialiştii săi, toţi fiind coordonaţi de doamna Cornelia Ciobanu, în calitate de director”, a declarat Vasile Pohoaţă.
Festivalul a debutat cu evoluţia ansamblurilor de copii. Evoluţia acestora a ajuns la sufletul botoşănenilor prezenţi în Parcul Eminescu.
Astăzi, de la ora 10.00, este programată o paradă a formaţiilor participante la festival. Acestea vor pleca din Piaţa Revoluţiei pe un traseu ce va include Colegiul „AT Laurian”, Pod de Piatră, Calea Naţională, Direcţia Muncii, strada Cuza Vodă, Pietonalul Unirii, Parcul „Mihai Eminescu”. La paradă vor participa şi membrii fanfarelor participante la a XIII-a ediţie a Festivalului Concurs al Fanfarelor, programat a avea loc tot astăzi.
După paradă, de la ora 11.00, în Parcul Eminescu va avea loc concursul fanfarelor. Tot astăzi, de la ora 14.00, va continua partea a doua a Festivalului Internaţional al Cântecului , Jocului şi Portului Popular „Vasile Andriescu”.