Reprezentanţii Maternităţii Botoşani, precum şi ai două asociaţii care sprijină alăptarea la sân, SAMAS şi Babywearing, au organizat ieri un eveniment pentru a trage un semnal de alarmă privind lipsa tot mai mare de iplicare a mamelor în alăptarea la sân a copiilor lor şi riscurile la care acestea se expun.
De altfel, cifrele arată că la acest captol ţara noastră este printre ultimile din lume, nu doar din Europa. „Stăm foarte prost la alăptare. La nivel european şi mondial, Romania este roz. Dar situaţia nu e roz. Roz înseamnă fără date. În 2011 aveam cea mai mica rată a alăptării în UE, de 12,6%, în condiţiile în care suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă, iar în Africa,de exemplu, alăptarea este la 100%. Iar un mod de a reduce semnificativ mortalitatea infantilă este chiar alăptarea”, a precizat medicul specialist Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Tocmai de aceea, ieri aproape 50 de mămici din Botoşani au ieşit împreună cu copii în cadrul unei acţiuni de sensibilizare şi conştientizare a beneficiilor alăptării la sân a bebeluşilor. „Alăptarea este ceva normal, este un proces absolut natural şi nu trebuie privit cu alţi ochi decât exact cum trebuie, natural. Cunosc mămici care au întâmpinat probleme. Nu neapărat vorbe. Dar priviri mai ciudate. Trebuie să ne educăm singuri în legătura cu alăptatul”, a precizat Gabriela Venedict, co-organizatoare a acţiunii de ieri.
Conform datelor prezentate 90% dintre mămicile din Botoșani la externarea din Maternitate alăptează, însă după o lună procentul scade la jumătate, de vină fiind atât educaţia, cât şi sfaturile greşite ale unor medici. „Suntem pe locuri negative la atâtea lucruri, ne plângem că nu avem infrastructură și alte lucruri și suntem pe ultimul loc și la alăptare, care teoretic nu necesită nicio investiție. Este un procent mai mare al mămicilor din mediul urban care alăptează față de un procent foarte mic al mămicilor din mediul rural. Ceea ce ne aduce în același punct, este nevoie de educație pentru a fi la nivelul Uniunii Europene cu aceste date”, a concluzionat medicul Carmen Zaboloteanu.