Fondurile alocate pentru unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani iscă discuţii în contradictoriu. În luna iunie, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, declara că primăria a alocat fonduri insuficiente pentru igienizarea şcolilor. Edilii botoşăneni susţin că situaţia este cu totul alta. Conducerile şcolilor nu numai că nu au solicitat fonduri suplimentare, dar nu au reuşit să folosească integral banii solicitaţi la începutul anului.
„Până la jumătatea anului, din suma alocată ca finanţare complementară pentru instituțiile de învățământ din municipiul Botoșani, nu s-au cheltuit 4,6 de milioane de lei. Nu vorbim de a doua jumătate a anului care are altă alocare”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.
Edilul nu înţelege de ce banii nu au fost cheltuiţi, din moment ce au fost solicitaţi. „Și nouă ne creează o problemă. Pentru că directorii școlilor la începutul anului vin cu un buget și ne spun alocația de bază de unde pleacă salariile și alocația complementară pe care o punem noi pentru utilități și reparații în școli. Când am făcut bugetul, i-am crezut pe cuvânt. Și le-am alocat bani. Și ne-am trezit la jumătatea anului că au rămas 4,6 de milioane de lei necheltuiți. Ceea ce înseamnă mulți bani”, a mai afirmat primarul.
Banii necheltuiţi de şcoli sunt foarte mulţi şi depăşesc bugetul iniţial alocat în acest an pentru întreţinere şi reparaţii străzi care este 3,5 de milioane de lei.
Discuţii în contradictoriu de la banii alocaţi şcolilor au existat şi în şedinţa 26 aprilie a deliberativului local. Totul a plecat de la amendamentul formulat de viceprimarul Cosmin Andrei vizând repartizarea a 9.500 de lei Colegiului Eminescu, pentru dotarea cabinetului de istorie. Primarul Cătălin Flutur le-a reproşat social democraţilor că tot vor să asigure fonduri, în condiţiile în care la votarea bugetului pe acest an nu au fost de acord cu măsurile de suplimentare a bugetului local. Cătălin Flutur a arătat că şcolile trebuie să-şi rezolve problemele în baza finanţărilor acordate prin lege. „Haideţi să nu fim atât de populişti şi să jucăm politic nişte lucruri şi să spunem <dăm şi în stânga şi-n dreapta>, că nu avem de unde. Să fim rezonabili. Să nu transformăm aceste şedinţe în dispute şi războaie politice, care dă mai mult. De unde? Bugetul nostru este mai mic decât bugetul pe care-l are Bucureştiul doar pe statui, ca să fac o simplă comparaţie”, a mai declarat atunci edilul.
Proiectul vizând rectificarea bugetului local a fost în cele din urmă respins, picând la vot atât forma iniţială propusă de primar, cât şi forma incluzând amendamentul propus de Cosmin Andrei.
pai de ce mai cer bani parintilor pentru fondul scolii si al clasei daca ei nu cheltuie nici macar bani gratis de la bugetul local????