Legile din România şi măsurile dispuse de instanţe au ajuns să fie sfidate de infractori, care fac tot ce vor ştiind că nu li se poate întâmpla nimic grav. O dovedeşte un nou caz petrecut în municipiul Dorohoi, unde doi adolescenţi în vârstă de 17 ani, Robert Iustinian C. şi Marian Ştefan P., au fost ridicaţi luni de poliţişti şi încarceraţi întrucât au încălcat, în repetate rânduri, controlul judiciar instituit de judecători.
Bănuiţi de furturi şi tâlhării, cei doi au fost trimişi în judecată de procurori încă din toamna anului trecut, dar procesul s-a tot tărăgănat, aşa încât tinerii au revenit la vechile metehne, ignorând pur şi simplu toate măsurile instituite în cazul lor.
Profesoară prădată în timpul orelor
Jafurile pentru care sunt judecaţi au avut loc în perioada 17 februarie-29 iunie 2017, în cartierele periferice ale municipiului Dorohoi, unde adolescenţii, ajutaţi de alţi cinci complici, au început să-i atace pe trecători. Nu s-au sfiit să atace adulţi de peste 40 de ani şi vârstnici, care erau abordaţi direct, cerându-le un fel de „vamă” sau de „taxă de trecere”. Cei care refuzau să le dea bani erau loviţi, puşi la pământ şi buzunăriţi.
Ancheta efectuată de poliţişti avea să scoată la iveală şi alte aspecte aproape incredibile. Astfel, unul dintre adolescenţi a prădat-o inclusiv pe o profesoară, în timpul orelor de curs, tânărul furându-i telefonul mobil din geanta lăsată pe catedră. Mai mult, acelaşi tânăr, împreună cu un alt adolescent din grup, au încercat să o tâlhărească şi pe femeia de serviciu din şcoală.
Proceduri anevoioase pentru adolescenţi
În total, ar fi fost vorba de cel puţin şapte atacuri, însă, fiind vorba de nişte adolescenţi poliţiştii au trebuit să urmeze mai multe proceduri. Astfel, pentru a putea dovedi că aceştia acţionează cu discernământ, anchetatorii au trebuit să-i expertizeze. În cazul lui Robert C., procurorii au trebuit să ceară inclusiv încuviinţare pentru a-l ridica de acasă.
Interesant este că după ce au documentat activitatea infracţională a găştii, anchetatorii au cerut, la începutul lunii august 2017, arestarea preventivă a celor doi adolescenţi, dar atunci instanţa a respins propunerea şi a dispus plasarea celor doi copii în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar.
În schimb, ambii au încălcat obligaţiile instituite de magistraţi, iar pe 26 iulie Judecătoria Dorohoi a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive, decizie menţinută şi de Tribunalul Botoşani. Prin urmare, luni, cei doi adolescenţi au fost ridicaţi de poliţiştii dorohoieni şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
Infractorii speculează noile prevederi ale Codului Penal
Dar acest caz nu este singular. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi indivizi cercetaţi sau judecaţi pentru diverse furturi sau tâlhării, plasaţi sub control judiciar sau în arest la domiciliu, au început să încalce măsurile, ştiind că noile reglementări ale Codului Penal îi favorizează. În luna mai, un tânăr în vârstă de 17 ani, cercetat pentru furturi, a fost ridicat şi el de poliţişti şi arestat după ce a încălcat măsura arestului la domiciliu.
Tot în primăvara acestui an, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Dimăcheni, prins la furat în Dorohoi, a fost arestat după ce a încălcat rând pe rând toate măsurile instituite de magistraţi, inclusiv arestul la domiciliu.
La fel, unele sentinţe judecătoreşti, prin care diverşi infractori au fost condamnaţi la plata unor amenzi penale, nu mai sunt respectate, sancţiunile fiind transformate în zile de închisoare tot de către magistraţi. Nici măcar ordinele de protecţie instituite în cazul violenţelor din familii nu sunt respectate, cei evacuaţi din locuinţe continuând să-şi terorizeze foştii parteneri de viaţă.
În februarie, un botoşănean în vârstă de 40 de ani a încălcat de cinci ori ordinul de protecţie obţinut de fosta soţie cu care se află în proces de divorţ. Ultimele două tentative de a intra în apartamentul închiriat de fosta consoartă au avut loc într-o singură zi, la un interval de numai câteva ore, femeia solicitând de fiecare dată intervenţia forţelor de ordine.
Pedepse micşorate pentru hoţi
Toate acestea se întâmplă în contextul în care limitele pedepselor pentru unele infracţiuni au fost micşorate prin deciziile Parlamentului, iar cei mai mulţi dintre cei care jefuiesc oameni pe străzi ar putea să fie condamnaţi la domiciliu, pe motiv că puşcăriile nu mai îndeplinesc condiţiile impuse de convenţiile internaţionale privind drepturile omului.
Din păcate, toate cazurile enumerate mai sus arată că autorităţile nu sunt pregătite pentru aşa ceva, de supravegherea celor condamnaţi la domiciliu urmând să se ocupe tot poliţiştii, care se confruntă cu o lipsă de personal, dar şi cu un val de infracţiuni comise, culmea, de aceiaşi infractori care se dovedesc a fi de nestăpânit.
– Sebastian GHEORGHIU
Prin aceasta toleranta a legilor fata de tinerii adolescenti se comit greseli de neremediat ptr. viitorul lor cit si ptr. societate . Se greseste cu educatia acestor tineri in toate organismele educative pe care le-au strabatut pina in prezent , se cauta motivatia discernamintului la diferite institutii de educatie si coercitive in ideea de a se impaca si capra si varza , insa de la inceput daca nu se rupe pisica in doua , au de suferit ulterior toti si faptuitorii de rele si elementele de preventie . Procentual nu stiu de-a lungul anilor citi din borfasi gen au revenit pe linia de plutire , si citi scapati la vale dusi au fost , fara a mai putea fi recuperati . E regretabil ca simplitatea pedepselor aplicate determina si multi altii sa se apuce de blesfomanii ingrosind cu timpul tagma nelegiuitilor tarii , scazindu-ne credibilitatea in fata altora si fata de noi insine ce neputinciosi , nepriceputi si delasatori suntem , cind proprii nostri copii sunt scapati de sub control si needucati . Cum sa cerem egalitate cu alte state civilizate ale EUROPEI , cind civilizatia impune educatie in primul rind , iar multi din noi sunt paraleli cu asa ceva . E PREA MULT SA MAI INSIR SI MOTIVELE .
Datorita acestor legi care contravin legilor internationale
sunt facute in favoarea hotilor de la centru pana la cea mai joasa speta .
Legi facute de-ai proteja pe hoti si nicidecumpe cei cinstiti .
De ce nu se mentioneaza si zecile de masini sparte de Dorohoi de acesti indivizi? De ce nu se pomeneste ca acesti indivizi si parinti lor sunt sustinuti de stat, Primaria Dorohoi cu locuinte , bunuri materiale, bani etc? Majoritatea fratilor din aceste famiili sunt infractori.
Scrieti va rog un email la sgheorghiu@monitorulbt.ro cu niste date de contact. Va cauta si scriem si restul