Ieri dimineaţă, cu puţin înainte de ora 6:00, Răzvan Ştefănescu a fost oprit de poliţişti în Bucureşti. În scurt timp a fost dus la audieri la Poliţia Rutieră. Acolo i-au fost reţinute numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD. De asemenea, a fost reţinut permisul de conducere al şoferului, acesta declarând că a înmatriculat maşina în luna aprilie şi că se află în concediu în România, fiind în drum spre litoral. El reclamă că este supus unui abuz.
Dosar bazat pe o convenţie caducă
Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz şi susţine că maşina cu numărul de înmatriculare „M..EPSD” nu are drept de circulaţie în România, invocând o informare transmisă de Biroul Interpol Stockholm, în timp ce Ambasada Suediei la Bucureşti susţine că autoturismul are drept de circulaţie în Uniunea Europeană, dar că posesorul trebuie să deţină documentele oficiale pentru ambele seturi de numere – personalizate şi oficiale. Răzvan Ştefănescu spune că, într-adevăr, are două seturi de plăcuţe de înmatriculare – unele oficiale şi altele personalizate, cum cere Poliţia, doar că a intrat în ţară cu cele personalizate, iar schimbarea lor l-ar aduce tot în ilegalitate.
Poliţia rutieră susţine că dosarul penal pe care l-a deschis pe numele lui Răzvan Ştefănescu se bazează pe o Convenţie ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componenţă neapărat şi cifre. Poliţiştii reclamau că utilizarea numărului folosit de maşina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenţie, dat fiind că e format doar din litere.
Totuşi, Convenţia internaţională pe care autorităţile române o invocă a fost modificată acum doi ani şi ar permite inclusiv înmatricularea de acest tip. La cererea Belgiei, a fost acceptată tranzitarea ţărilor semnatare şi de maşinile care au numere formate doar din litere.
În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat obiecţii/cereri de respingere în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse. În acest moment, forma Convenţiei de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016. Cu alte cuvinte, legislaţia ONU la care Poliţia rutieră se raporta a devenit caducă. Orice modificare la o convenţie devine opozabilă statelor membre şi automat li se aplică.
Şefii Poliţiei se fac de râs
Comisarul Andrei Linţa, directorul centrului de cooperare poliţienească internaţională, a reluat ieri într-o conferinţă de presă, argumentaţia privind Convenţia ONU din 1968. Întrebat direct despre modificarea Convenţiei, în sensul permiterii numerelor de înmatriculare formate doar din litere, Linţa a evitat un răspuns, dând senzaţia că nu cunoaşte subiectul.
Întrebat de ce maşina a fost lăsată să intre în ţară şi cum de a circulat până ieri, Andrei Linţa s-a încurcat în explicaţii: „Este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini prin intermediul canalelor de comunicare pe care le folosim în mod constant. Este o situaţie inedită pentru noi, aşa că, pentru o informare corectă, s-au solicitat autorităţilor de aplicare a legii din Suedia lămuriri cu privire la situaţia juridică a autoturismului şi a cadrului legal aplicabil circulaţiei aplicabile în afara teritoriului Suediei”.
Timp de zece zile, Răzvan Ştefănescu a fost oprit în trafic de patru ori de Poliţie, în judeţele Olt, Hunedoara şi Dolj.
Protest în faţa Poliţiei Rutiere
Câteva zeci de persoane au protestat ieri după-amiază în faţa sediului Brigăzii Rutiere a Capitalei după ce poliţiştii au reţinut numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, dar şi permisul şoferului care conducea un autoturism înmatriculat în Suedia au. Protestatarii s-au adunat în faţa sediului Brigăzii Rutiere în jurul orei 14:00, scandând „Poliţia Română e o slugă bună”.
După aproximativ două ore de proteste în faţa sediului Brigăzii Rutiere a Capitalei, manifestanţii s-au mutat în faţa sediului Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde au protestat în tăcere, în aşteptarea conferinţei de presă de la ora 17:00.
Oamenii au afişat un banner împotriva Poliţiei.
Ei au încercat să intre la conferinţa de presă pe care reprezentanţii IGPR o vor susţine pe tema „circulaţiei pe drumurile publice din România a unui autoturism înmatriculat în Suedia”, însă nu li s-a permis accesul.
Moda mesajelor anti-PSD ia amploare
După ce ieri i-a fost întocmit dosar penal lui Răzvan Ştefănescu, românul stabilit în Suedia care circula în România cu plăcuţe de înmatriculare cu un mesaj anti-PSD, o familie de români care lucrează în Belgia se întoarce acasă cu maşina cu un număr personalizat.
Mihai Ciobanu a postat pe pagina sa de Facebook două imagini în care maşina sa, un Audi, este înmatriculată în Belgia cu numărul 1.JOS.PSD. „Venim acasă, dragă Românie”, a scris acesta pe reţeaua de socializare.
Imaginile s-au viralizat rapid, fiind redistribuite de mii de persoane. În comentarii, oamenii i-au recomandat românului să fie cu mare băgare de seamă şi să se asigure că are asupra lui şi plăcuţele cu numărul „oficial” al maşinii.